hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az összezártság növeli a betegség kockázatát

Össze kell hangolni a szociális és egészségügyi ellátást

Az Emmi által közreadott „Tartós ápolás-gondozásra vonatkozó stratégia 2030” című írásban olvasható, hogy indokolt a krónikus betegségek megelőzésére irányuló feladatok megosztásának felülvizsgálata az átfedések és hiányosságok azonosításának céljából. A krónikus ágyak számát 40%-kal növelni fogják. A betegségmegelőzés sikerét növelné a háziorvos, védőnő és az egészségfejlesztő irodák tevékenységének rendszerszintű összeegyeztetése – mondta lapunknak dr. Zékány Zita, a Békés Megyei Központi Kórház Krónikus Belgyógyászati Osztályának vezetője, a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság főtitkára.

Mennyiben változtatta meg az idősellátást a Covid-járvány?

A Covid-19-járvány megnehezítette, sőt, mondhatnám sokszor ellehetetlenítette az orvos-beteg találkozást. Ez elsősorban akut betegségek ellátásában okozott problémát. A betegutak módosultak, az előjegyzések várakozási ideje nőtt. Érthető módon a járvány adta kihívásoknak kellett megfelelni. Előtérbe került a már meglévő digitalizáció használata. EESZT, e-recept, speciális esetekben okostelefonokon keresztül küldött képek alapján például bőrgyógyászati diagnózis felállítása, online javasolt terápia. Mindenképpen elmondható, hogy gyorsult az elmozdulás a modernizáció felé.

Idősotthonokban az összezártság növeli a betegség kialakulásának kockázatát. A multimorbiditás növeli az egyébként is magas halálozási rátát idősebb életkorban. A védőoltásokon kívül visszatérő hullámok megfékezésére az ellátottak és a személyzet gyakori tesztelésére van szükség.  Az idősotthonokra vonatkozó intézkedések a Magyar Közlöny 2021. október 28-i számában olvashatók. Itt a tesztelésről, a kontaktokra vonatkozó előírásokról és az elkülönítés szükségességéről, illetve az oltottakra vonatkozó könnyítésről kapunk információt

Dr. Zékány ZitaFontos változás volt még az egészségügyi szolgálati jogviszony változása. Jelentett ez változást az idősellátásban? Értem ezen a magánellátás szerepét, illetve a kollégák és szakdolgozók elvándorlását.

Az elvándorlás mértékéről tudomásom szerint pontos adat még nem áll rendelkezésre. Az idősellátás problémája a szakemberhiány, a szakma alacsony megbecsültsége és az utánpótlás hiánya. Nevesített geriátriai osztályok nincsenek, tehát geriátriai életpályamodell sincs. A jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé a ráépített szakvizsgát, ezt megszüntették. Mindeközben feladat van bőven, hiszen geriátriai aktív osztályokat, szakrendeléseket kell kialakítani. Bízunk abban, hogy elmozdulás lesz, hiszen a 65 év felettiek száma fokozatosan nő. Az Emmi által közreadott „Tartós ápolás-gondozásra vonatkozó stratégia 2030” című írásban olvasható, hogy indokolt a krónikus betegségek megelőzésére irányuló feladatok megosztásának felülvizsgálata az átfedések és hiányosságok azonosításának céljából. A krónikus ágyak számát 40%-kal növelni fogjákA betegségmegelőzés sikerét növelné a háziorvos, védőnő és az egészségfejlesztő irodák tevékenységének rendszerszintű összeegyeztetése.

 Az egészségesen megélt időskor hazánkban kevés esetben valósul meg. Milyen lépéseket tesznek, illetve tehetnének az emberek és az egészségügy ennek érdekében?

Ebben a kérdésben én pozitív elmozdulást látok. Először is az egészség megőrzése nemcsak a szakma, hanem a személy feladata is. Többet olvashatunk, tehetünk az egészségünkért, a táplálkozás, mozgás tekintetében. Mentális egészségünk megőrzésében a rendszeres agytorna, keresztrejtvény, sakk, olvasás segít. A tudományos eredményekről a világhálón információkat lehet szerezni. A már említett szűrések tömegesen elérhetők, ingyenesek. 

Demencia esetében a gondozó családtagok támogatására pszichoedukációs programokat szerveztek, ilyen például az Alzheimer Cafe. A házi segítségnyújtást biztosító közösségi gondozás elterjedt gyakorlat.

Szociális ellátás versus egészségügy. Mindig is nehézséget jelentett a szociális és az egészségi problémák szétválasztása. Milyen most a szociális gondozás és az egészségügyi ellátás viszonya, együttműködése?

A szociális és egészségügyi rendszer működése nincs összehangolva, átfedések vannak, különbözőek a betegutak, eltérő a minimumrendszer, a finanszírozás nem egy forrásból egységesen történik. Az ellátás színvonala sem azonos. Gyakran szociális indokkal tartósan krónikus ágyakon ápolják az időseket, ami költségesebb. Szétválasztásuk megkezdődött. A szociális problémák leválasztása az egészségügyről viszont fejlesztéseket követel, például új intézmények megszervezését, ottthonközeli ellátás megszervezését az idősek számára stb., melyről részletesen olvashatunk a Nemzeti Idősügyi Stratégia 2019-ben. Az egészségügyi dolgozók béremelésén kívül a szociális ágazatban dolgozók bérfejlesztése is elkezdődött. Mindehhez idő kell, de a változás megkezdődött.

Dr. Lipták Judit
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés