hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Őssejtszerű sejtek miatt annyira agresszív a nem-kissejtes tüdőrák

A Memorial Sloan Kettering Rákkutató Központ kutatócsoportja a Cancer Cell folyóiratban számolt be arról, hogy sikerült elkészíteniük a nem-kissejtes tüdőrák tumoratlaszát.

Ehhez olyan új szekvenálási technológiák megjelenésére volt szükség, amelyek nélkül ez a munka korábban nem lett volna lehetséges. Ilyen az egyetlensejt RNS-szekvenálás (single cell RNA sequencing), melynek legfőbb előnye, hogy képes megmutatni azokat a géneket, amelyek ugyanakkor kapcsolnak be esetenként több száz sejtben. A kutatók a módszer alkalmazásával NSCLC tumorokban olyan őssejtekhez hasonlatos sejtpopulációkat találtak, amelyek szénakazalban megbúvó tűk módjára rejtőztek a daganatokban, és amelyek ezen ráktípus agresszivitásáért felelősek.

Fotó: MedicalOnline archív
Fotó: MedicalOnline archív

A sejtek felfedezése után jött a következő lépés: sikerült azonosítani a PLCG2 gént, amely egy második hírvivő molekulát állít elő, és amely felülreprezentált ebben a sejtpopulációban. A kutatók képesek voltak a gén aktivitását csökkenteni, ami azonnal megváltoztatta a tumorok metasztatizáló képességét - ez reményt adhat a jövőbeni kezelések fejlesztésére.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés