2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Új diagnosztikai módszer a petefészek-, emlő és tüdőrák kezelés hatásosságának javítására

A rákbetegségre vonatkozó ismereteink bővülésével egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy adott szerv rosszindulatú daganatai között akkor is jelentős molekuláris szintű különbségek lehetnek, ha a szövettani kép ránézésre hasonlónak tűnik. Az adott beteg számára legjobb esélyeket kínáló terápiás terv felállítására ezért ezeknek az apró genomikai módosulásoknak, mutációknak az alapos ismerete is szükséges.

A FoundationOne Liquid CDx egy ilyen vér alapú, új-generációs szekvenálási módszer, melynek alkalmazási körét nemrégiben három új javallati körrel bővítette ez Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA, Food and Drug Administration): petefészekrák, emlőrák és nem kissejtes tüdőrák bizonyos kezelése eseteiben.

A FoundationOne Liquid CDx a vérből kinyert sejtmentes örökítőanyag (DNS) elemzésével több mint 300 gén feltéképezésére képes. Az így kimutatott genetikai módosulások ismeretében egyrészt új, a mostaninál hatékonyabb kezelések kifejlesztésére nyílik lehetőség, másrészt pontosabban azonosíthatók azok a betegek, akik a legnagyobb valószínűséggel remélhetnek javulást az adott terápiától. Mindez nagyobb gyógyulási esélyekben, hosszabb túlélésben és jobb életminőségben mutatkozhat meg.

Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

Kvízajánló

Rovatunkhoz tartozó kvízünket IDE kattintva töltheti ki!

 Szerezzen újabb 8 pontot a második kvíz kitöltésével! 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A rovat támogatója