hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Orrsövényből vett sejtek térdízületi porckopásra

Orrsövényből vett sejtekkel gyógyították a térdízület porckopását a Bázeli Egyetem kutatói, írja a hvg.hu.

A svájci kutatók orrsövénysejtekből laboratóriumban porcszövetréteget növesztettek, és két fiatal, ízületi kopással kezelt páciens térdébe ültették be. A két beteg ettől kezdve kevesebb fájdalmat érzett, jobb életminőségről számolt be.

Az eredmények megteremtették egy terápia biológiai alapjait, a tudósok óvatosan optimisták – vélte Ivan Martin, a Bázeli Egyetem klinikájának munkatársa, a kutatás vezetője. Beszámolójukat a Science Translational Medicine című szaklap közölte.

Amikor a csontvégeket fedő porc bomlásnak indul, az ízület "csikorogni kezd", a mozgás fájdalommal jár. A világon több millióan szenvednek porckopástól, elsősorban idősek, de túlterhelés, korábbi sérülések vagy genetikai hajlam miatt fiatalabbakat is sújthat. Jelenleg nincs regeneráló kezelés.

Az orrsövénysejtekből nevelt porcszövet gyulladt felületre adott reakciójának vizsgálatához ízületi gyulladásban szenvedő juhok orrából vett porcsejttenyészetet ültettek az állatok beteg ízületeibe. A tenyésztett szövet erősnek bizonyult, úgy tűnt, ellensúlyozta a gyulladásos reakciót. A kutatók úgy vélték, ez legalább részben arra vezethető vissza, hogy az ízületi gyulladáskor túlzottan aktív molekuláris jelvivő út az orrporcsejtek jelenléte miatt veszít az aktivitásából.

Végül a tudósok egy 36 éves nő és egy 34 éves férfi részvételével tesztelték a módszert. Mindkét páciens súlyos ízületi gyulladásban szenvedett, ami csontjaik rossz elhelyezkedéséből adódott. Térdízületük pótlása elengedhetetlennek tűnt. Tizennégy hónappal a beavatkozás után a két beteg kevesebb fájdalomról, az ízületek jobb működéséről, valamint életminőségük javulásáról számolt be. Mellékhatásokat nem tapasztaltak, írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu/MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés