hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Október 15-ig ott lesz a háziorvosoknál az influenza-elleni védőoltás

Legkésőbb október 15-ig valamennyi háziorvoshoz megérkezik a térítésmentesen kérhető influenza-elleni, hazai gyártású 3Fluart oltás – tudta meg a Népszava.

A kormány a célra ezúttal is 1,3 millió adagot biztosít, továbbá a 3 éven aluliak oltásához négyezer adag Vaxigrip Tetra vakcinát is vásárolt. Ez utóbbit október 15-ig igényelhetik a háziorvosok a 3 éven aluli krónikus betegek oltásához.

Ezen felül ismét elérhető lesz október végétől a patikákban recept ellenében a Vaxigrip Tetra, a Sanofi-Aventis Zrt. vakcinája – tudta meg a lap Feller Antaltól, a Hunagropharma Zrt. vezérigazgatójától. A szakember jelezte azt is, hogy novembertől egy újabb, az orrnyálkahártyáról felszívódó, négykomponensű készítménnyel, a Fluenz Tetra-val bővül a két évesnél idősebbeknek adható oltóanyagok palettája a patikákban.

– Idén a szokásosnál is nagyobb a tétje az influenza-elleni oltások beadásának – mondta Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főorvosa, aki szerint most azért kell jobban félni az influenzától, mert a szervezet természetes ráfertőződéséből egy év kimaradt. Ezért kevésbé védett az emberi szervezet az influenza-vírusok mutációival szemben, mint a megelőző években, így a kórokozó jóval nagyobb járványt tud okozni.

A főorvos szerint egyidejűleg biztosan nem lehet senki influenzás és covidos, de egymás után igen, így mindkét betegség súlyosabb lehet. Probléma az is, hogy az influenza és a koronavírus fertőzésnek a kezdeti szakaszban nagyon hasonlóak a tünetei, miközben a két betegség nagyon eltérő terápiát kíván. Csak gyors diagnosztikai PCR teszttel lehet egyértelműen eldönteni, hogy adott esetben melyikről van szó, ilyen teszt pedig csak a covid-fertőzöttek számára érhető el.

Az Országos Tisztiorvosi Hivatal háziorvosoknak szánt körlevele szerint az influenza és a Covid-19 elleni védőoltás bármilyen időköz tartásával vagy időköz tartása nélkül is beadható, ez utóbbi esetben különböző végtagokba adandók a vakcinák, közli a lap.

MTI/Krizsán Csaba
MTI/Krizsán Csaba

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés