hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Nyaralást javasolnak a kardiológusok

Utazzunk el, kapcsoljunk ki, ezzel megóvjuk szívünk egészségét – javasolja a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT).

"Ne gondolja, hogy az egészséges életmód kompenzálja a túl kemény munkát és azt, ha nem vesszük ki megérdemelt szabadságunkat" – erre figyelmeztetnek a helsinki egyetem szakemberei egy kutatásuk alapján, amelybe olyan középkorú, vezető beosztású férfiakat vontak be, akiknél legalább egy kardiovaszkuláris kockázati tényező – dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, emelkedett trigliceridek, glükóz intolerancia, túlsúly – jelen volt. A halálozás nyomon követését 40 évre terjesztették ki a nemzeti nyilvántartások segítségével, és megvizsgálták a munka, az alvás és a szabadság mennyiségére vonatkozó adatokat. Kiderült, hogy azok a férfiak, akik évente három hét, vagy annál rövidebb szabadságot vettek ki, 37 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg, mint azok, akik ennél többet.

"Eredményeink arra utalnak, hogy a stressz csökkentése a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának elengedhetetlen része. Az életmód-tanácsadást kombinálni kell a modern gyógyszeres kezeléssel a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében” – mondják a finn kutatók.

A Syracuse-i Egyetemen szélesebb körben vizsgálták a nyaralás hatásait. Most publikált eredményeik alapján arra jutottak, hogy azoknál, akik a megelőző 12 hónapban gyakrabban nyaraltak, alacsonyabb a metabolikus szindróma kockázata, ami jelentősen növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikóját.

„Eddig is tudtuk, de most tudományos kutatás is igazolta, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázata csökken, ha többet megyünk nyaralni” – derült ki a most publikált vizsgálatból.

– A legújabb eredmények újabb bizonyítékai annak, hogy fontos a stressz csökkentése, azaz vegyük ki a szabadságunkat és, ha tehetjük, azt ne a ház körüli teendőkkel, vagy ügyek intézésével töltsük. Magyarországon különösen fontos erre felhívni a figyelmet, mivel nálunk ez egy halmozottan jelen lévő probléma. Egyrészt különösen veszélyeztetettek vagyunk a szív- és érrendszeri betegségek terén, másrészt hajlamosak vagyunk a szabadságot nagyon a háttérbe sorolni – mondja dr. Gellér László professzor, a Magyar Kardiológusok Társasága Tudományos Bizottságának elnöke. –  Sok a munka, a megoldandó feladat, képtelenek vagyunk időt engedni magunknak, szeretteinknek arra, hogy kicsit kiszakadjunk ebből. Pedig kell. Tisztában vagyunk azzal, hogy sokan a megfizethetetlen szórakozással azonosítják a vakációt, de nem feltétlenül luxusnyaralásokról van szó, egy közös pecázás, sátrazás is kiszakít minket a mókuskerékből, mert ez biztosan tartalmasabb, hosszabb életet ad – teszi még hozzá a kardiológus.

(forrás: Magyar Kardiológusok Társasága)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés