2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés
hirdetés

Nyak felett valószínűbb, hogy áttétet képez a melanóma

Amerikai kutatók felmérései szerint az áttétképződés esélyét nagy mértékben befolyásolja az, hogy a melanóma a nyak felett vagy alatt jelenik meg, mivel a nyak feletti melanómánál nagyobb az esély a metasztázisra.

A Kaliforniai Rákmegelőzési Intézet (Cancer Prevention Institute of California, Fremont, California, USA) kutatócsoportja a Journal of Investigational Dermatology folyóiratban közölt cikkében arról számolt be, hogy a nyak alatt megjelenő malignus melanóma kisebb eséllyel képez áttéteket, mint a nyak feletti megjelenő változata.

A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Swetter, SM., Clarke, CA., Hurley S. Continuous increase in melanoma incidence across all socioeconomic status groups in California. J Invest dermatol. 2017. Nov; 137(11): 2282-2290.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Egy deszkriptív, 6 hónap időtartamú klinikai vizsgálat eredményei szerint a nyakon kialakuló malignus melanóma (MM) nagyobb eséllyel képez áttéteket a bőrön kívül is, mint a nyak alatt megjelenő MM. A vizsgálatban szignifikánsan több olyan beteg vett részt, akiknél az MM a nyak alatt alakult ki, ám egyiküknél sem észleltek távoli áttétet, és csak egyetlen egy betegnél diagnosztizáltak nyirokcsomó-érintettséget.

A kutatócsoport az eredményeket a Madridban megrendezett 28th EADV Congress bőr- és nemi betegség gyógyászati konferencián mutatta be. A vizsgálatban 6 hónapon keresztül követtek 45 olyan beteget, akiknél újonnan diagnosztizáltak malignus melanómát, és komputer-tomográfiás (CT) képalkotó vizsgálatokkal monitorozták az áttétek megjelenését. A 37 olyan beteg közül, akiknél a nyak alatt jelent meg az MM, egynél sem találtak áttétet, míg a 8 nyak feletti megjelenés közül 2-nél alakult ki távoli áttét és nyirokcsomó-érintettség.

A malignus melanóma a legveszélyesebb bőrráktípus, a kezelést a korai időszakban főként a sebészeti eltávolítás jelenti, mely sok esetben teljes gyógyuláshoz vezet. Ha a tumor még nem terjedt át a környezetében lévő nyirokcsomókra, akkor igen jók a beteg gyógyulási esélyei (95%-os túlélési arány 5 évvel a diagnózis után). A műtét teljes gyógyulást eredményező lehet akkor is, amennyiben a melanóma már átterjedt a regionális nyirokcsomóra. A távoli szervekbe adott áttétek esetén azonban az 5 éves túlélési arány már jóval alacsonyabb.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.