hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Nyak felett valószínűbb, hogy áttétet képez a melanóma

Amerikai kutatók felmérései szerint az áttétképződés esélyét nagy mértékben befolyásolja az, hogy a melanóma a nyak felett vagy alatt jelenik meg, mivel a nyak feletti melanómánál nagyobb az esély a metasztázisra.

A Kaliforniai Rákmegelőzési Intézet (Cancer Prevention Institute of California, Fremont, California, USA) kutatócsoportja a Journal of Investigational Dermatology folyóiratban közölt cikkében arról számolt be, hogy a nyak alatt megjelenő malignus melanóma kisebb eséllyel képez áttéteket, mint a nyak feletti megjelenő változata.

A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Swetter, SM., Clarke, CA., Hurley S. Continuous increase in melanoma incidence across all socioeconomic status groups in California. J Invest dermatol. 2017. Nov; 137(11): 2282-2290.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Egy deszkriptív, 6 hónap időtartamú klinikai vizsgálat eredményei szerint a nyakon kialakuló malignus melanóma (MM) nagyobb eséllyel képez áttéteket a bőrön kívül is, mint a nyak alatt megjelenő MM. A vizsgálatban szignifikánsan több olyan beteg vett részt, akiknél az MM a nyak alatt alakult ki, ám egyiküknél sem észleltek távoli áttétet, és csak egyetlen egy betegnél diagnosztizáltak nyirokcsomó-érintettséget.

A kutatócsoport az eredményeket a Madridban megrendezett 28th EADV Congress bőr- és nemi betegség gyógyászati konferencián mutatta be. A vizsgálatban 6 hónapon keresztül követtek 45 olyan beteget, akiknél újonnan diagnosztizáltak malignus melanómát, és komputer-tomográfiás (CT) képalkotó vizsgálatokkal monitorozták az áttétek megjelenését. A 37 olyan beteg közül, akiknél a nyak alatt jelent meg az MM, egynél sem találtak áttétet, míg a 8 nyak feletti megjelenés közül 2-nél alakult ki távoli áttét és nyirokcsomó-érintettség.

A malignus melanóma a legveszélyesebb bőrráktípus, a kezelést a korai időszakban főként a sebészeti eltávolítás jelenti, mely sok esetben teljes gyógyuláshoz vezet. Ha a tumor még nem terjedt át a környezetében lévő nyirokcsomókra, akkor igen jók a beteg gyógyulási esélyei (95%-os túlélési arány 5 évvel a diagnózis után). A műtét teljes gyógyulást eredményező lehet akkor is, amennyiben a melanóma már átterjedt a regionális nyirokcsomóra. A távoli szervekbe adott áttétek esetén azonban az 5 éves túlélési arány már jóval alacsonyabb.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés