hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

„Született gyilkosok” a tartós rákterápia szolgálatában

Amerikai kutatók az „immunrendszer elit alakulatainak” nevezett NKT (natural killer T-cells) sejtek felszaporításával sikeresen gátolták a tumorok növekedését állati modellszervezetekben.

A University of California, Los Angeles kutatócsoportja a Cell Stem Cell folyóiratban publikált cikkében számolt be felfedezéséről, miszerint a szervezetben csak kis mennyiségben jelen lévő NKT sejteket felszaporítva hatásos védelmet nyújtottak bizonyos ráktípusokkal szemben.

Az immunrendszer elit alakulatainak is nevezik az úgynevezett invariáns született gyilkos T-sejteket (iNKT, invariant natural killer T-cells), melyek többféle antigén, ráktípus ellen is hatásosak, azaz nem válogatnak, mint az immunsejtek többsége, csakhogy koncentrációjuk a szervezetben rendkívül csekély. Kicsit szakszerűbben az NK (natural killer) sejt a citotoxikus limfociták egy típusa, az ősi immunrendszer egyik fő komponense, képes különböző citotoxikus mechanizmusokkal a cél sejteket elpusztítani, és hirtelen, nagy mennyiségű citokint, főként interferon-gammát (IFN-γ) előállítani. A humán NK sejtek a sejtfelszíni CD56 markert expresszálják. A perforin és a Fas/FasL által szabályozott útvonalak a két fő celluláris citotoxicitási mechanizmusok. Degranuláció után, a perforint tartalmazó citotoxikus granulumok a cél sejtek membránjában létrehozott pórusok által sejt lízist okoznak. Az effektor sejtek által termelt sejtfelszíni FasL a target sejtek felszínén elhelyezkedő receptora, a Fas segítségével apoptózist indukál.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A UCLA kutatói a mostani vizsgálatban vérképző őssejteket szaporítottak fel, majd ezeket úgy alakították át, hogy iNKT sejteket termeljenek. Az állat modellszervezetbe visszaültetve ezek az őssejtek a csontvelőben azonnal elkezdtek iNKT sejteket termelni, és sikeresen akadályozták meg myeloma multiplex valamint melanoma súlyosbodását. További ígéretes hír, hogy a kutatóknak csak egyszer kellett a beavatkozást elvégezniük, a vizsgálati egerek életük végéig termelték ezeket a sejteket, valamint a kutatók ennek mértékét is képesek voltak befolyásolni. A HSC-iNKT sejtek (haematoppoietic stem-cell engineered invariant natural killer T-cells) humán onkológia alkalmazását még rengeteg vizsgálatnak kell alávetni, különös tekintettel a kialakuló mellékhatásokra, ám csontvelőbe történő őssejtbeültetés területén bizonyos vérráktípusok korábbi kezelési módszerei miatt már nagy tapasztalattal rendelkezik a klinikum, tehát felhasználásuk nem lenne különösebben bonyolult.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink