hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Negyedével csökkenhetne a tüdőrák-halálozás

A Hunchest egy kiterjesztett szűrőprogram alapja lehet, ami után már nem kell nagyot lépni az országos szűrésig, olvasható a Világgazdaságban.

A tüdődaganat sokáig nem okoz tüneteket, s mire azok megjelennek, és miattuk a páciens orvoshoz fordul, a kór legtöbbször már annyira előrehaladott, kiterjedt, hogy műtéttel nem gyógyítható. A hazai tapasztalatok szerint a frissen diagnosztizált betegek mindössze 17 százaléka tekinthető még operálhatónak. Emiatt az egyik legnagyobb szakmai kihívásunk olyan szűrési eljárásokat találni, amelyekkel hatékonyan szűrhetjük ki a tünetmentes emberek közül a korai tüdőrákban szenvedőket. Ez más országokban is erős törekvés. Például a szomszédos Horvátországban most indítják az unió első nemzeti tüdőrákszűrő programját, amely az ötven és hetven év közötti aktív és egykori dohányosokat célozza meg. Ettől azt remélik, hogy a következő öt-tíz évben 20 százalékkal tudják csökkenteni a tüdőrák okozta halálozást, és vissza tudják szorítani az évente háromezer új megbetegedést.

Ahhoz, hogy ilyen átfogó prevenciós és kezelési gyakorlatok jöhessenek létre, a The Economist Intelligence Unit például minden európai országban egy speciális nemzeti tüdőrák-stratégia megalkotását szorgalmazza, ami teljességgel megegyezik a hazai tüdőgyógyász-társaság célkitűzésével. Hazánkban az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben évekkel ezelőtt Hunchest néven indítottuk el a tüdőrákszűrő programot.

Az abban alkalmazott alacsony sugárdózisú CT-vizsgálatok hatékonyan szűrik ki az egyébként tünetmentes betegeket is, s ami a legfontosabb, olyan korai fázisban, hogy az így diagnosztizált pácienseink 90 százalékának még operálható volt a daganata.

A minél korábbi felismerés akkor is előny, ha műtétre végül nem kerül sor, ugyanis a gyógyszeres, illetve a sugárkezelés is jobb kilátásokkal indulhat egy kevésbé előrehaladott betegség esetében. A Hunchest programban 50 és 79 év közötti embereket szűrtünk, és egyúttal azt is igyekeztünk meghatározni, mely célcsoportokra észszerű elvégezni ezt a vizsgálatot. A nemzetközi ajánlásoknak megfelelően nálunk is erre a korcsoportra és ezen belül is az aktív vagy korábbi dohányosokra érdemes kiterjeszteni a szűrést.

E pilotprogramunk eredményei találkoztak a felfrissített Nemzeti rákellenes program prevenciós célkitűzéseivel, így a Hunchest egy kiterjesztett program alapja lehet, ami után már nem kell nagyot lépni az országos szűrésig. Első lépésként kilenc centrum kap egyenként 120 millió forintot a program bővítésére, majd további tíz centrumban szűrhetik a rizikócsoportot. Egy országos tüdőrákszűrő hálózattól azt várhatjuk, hogy az elváltozások korai felismerésével mintegy negyedével csökkenthetjük a tüdőrák-halálozást. Ez óriási lépés lenne annak érdekében, hogy végre sikeresebbek lehessünk a tüdőrákkal folytatott versenyben.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés