hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

A műtét utáni időszak veszélyesebb

Az OTSZ Online szerint nem a műtét jelenti az igazi kockázatot, hanem a műtét utáni időszak az esetlegesen fellépő komplikációk miatt.

A vizsgálat vezetője, dr. P.J. Devereaux (McMaster University, Canada) arra hívta fel a figyelmet, hogy bár mind a beteg, mind a hozzátartozók leginkább attól félnek, hogy a beteg meghal a műtőasztalon, csak nagyon kevés haláleset következik be a műtőben. A nem szívműtétes betegek 99,3%-ánál az időnként halált okozó szövődmények a műtét után, a perioperatív szakban jelentek meg. Ezek 44,9%-át három nagy komplikáció: vérzés, szívizomkárosodás (MINS, myocardial injury after noncardiac surgery) és szepszis okozta. Az egyéb szövődmények között a dialízist igénylő akut vesekárosodás, a stroke, a vénás thromboembólia, a pangásos szívelégtelenség, az újonnan megjelent pitvarfibrilláció fordult elő leggyakrabban.

A műtétkor, vagy az azt követő 30 napon belül a mintegy 40 000 személyből 715 (1,8%) beteg vesztette életét. Az elhunytak elenyésző hányada, 5 beteg halt meg a műtőasztalon (az összes halálozás mindössze 0,7%-a), további 500 beteg halt meg a műtét és a kórházi elbocsájtás közötti időszakban, a lábadozás során (az összes halálozás 69,9%-a), és 210 haláleset következett be a kórházból való elbocsájtás után (az összes halálozás 29,4%-a). A leggyakoribb komplikáció a súlyos vérzés volt, mely 6238 betegnél (15,6%) lépett fel, ezt követte a szívizom károsodás (MINS) (5191 beteg, 13,0%), míg a szepszis nélküli fertőzések 2171 betegben fordultak elő ( 5,4%) a szepszissel járó fertőzések pedig 1783 beteget érintettek (4,5%). A súlyos vérzések legtöbbször a nagy orthopédiai műtétek után léptek fel (2164 beteg, 31,0%), legritkábban a mellkasi műtétek után alakultak ki (119 beteg, 10,2%). A szövődmények kialakulásának ideje is eltérő volt, a súlyos vérzések a műtét utáni 0-2 napon, a szívkárosodás műtét utáni 1.napon, míg a szepszis 6 (3-11) nap múlva jelentkezett.

A súlyos szepszises betegek 30 napon belüli várható halálozása azonban ötszöröse azokénak, akiknél nem volt szeptikus szövődmény, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés