hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Mesterséges intelligenciával a stroke betegekért

Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) vezetésével megvalósul a „Mesterséges Intelligencia alapú központi döntéstámogató rendszer kialakítása a hazai akut stroke-ellátó rendszer fejlesztésére” c. pályázat, melynek keretében új, a hazai közellátásban még nem elterjedt eljárás kerül meghonosításra. Az innovatív fejlesztés felgyorsítja az akut stroke betegek sürgős kezelését és támogatja az ellátáshoz való hozzáférés országos javítását. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében 1,286 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatás segítségével realizálódik.

Koponyaűri erek elzáródásánál a visszafordíthatatlan agyi károsodás kockázata az elzáródástól kezdve rohamosan nő, az önálló életre alkalmas túlélés esélye pedig percről percre csökken. Ezért kritikusan fontos, hogy a megfelelő terápiás döntés a lehető leggyorsabban és legpontosabban megtörténjen, különös tekintettel arra, hogy agyalapi nagyér-elzáródás esetében a beteget azonnal az ilyen esetek kezelésére alkalmas centrumok valamelyikébe kell továbbszállítani.

Az új eljárás célja, hogy az ország bármely stroke centrumába stroke gyanújával sürgősséggel felvett betegről készült képalkotó vizsgálat (koponya CT) eredménye teleradiológiai hálózaton keresztül központi, felhőben működő szerverre kerüljön, ahol a mesterséges intelligenciával (MI) működő szoftver azonnal értékeli. Az értékelést követően a szoftver a feldolgozott, a károsodásokat kiemelő képanyagot, valamint a terápiás döntés szempontjából kritikus számszerűsített paramétereket automatikusan visszaküldi a vizsgálatot végző intézménynek, továbbá annak a fogadó ellátóhelynek is, ahová szükség esetén a beteget speciális ellátásra tovább kell szállítani.

Jelenleg a terápiás döntéshozatal egy órát is felemészthet a radiológiai leletezéssel, a konzultációval a felvevő és fogadó intézmények között és a hagyományos eszközökkel történő képtovábbítással. Ez az idő az új eljárással 15-20 percre rövidíthető – mutat rá Szikora István egyetemi docens, az OMIII Neurointervenciós Osztályának osztályvezető főorvosa.

A rendszer emellett internetkapcsolat segítségével online kommunikációt biztosít a beteget primeren felvevő, és továbbszállítás esetén a beteget fogadó intézmény ügyeletes munkatársai között. Minden adattovábbítás a GDPR adatvédelmi előírásainak megfelelően történik, továbbá mind az értékelőszoftver, mind a teleradiológiai rendszer európai (CE) és amerikai forgalmazási engedéllyel rendelkezik a fenti alkalmazásokra.

A projekt során az OMIII 18 orvos munkatársa (radiológus, neurológus, neurointervenciós idegsebész) 2-3 fős csoportokban összesen 6 alkalommal látogat el a külföldi együttműködő partnerekhez, a Heidelbergi (Németország) és az Örebroi (Svédország) Egyetem Neuroradiológiai Centrumaiba. A tervezett tanulmányutak célja a bevezetni kívánt képalkotó hálózat és döntéstámogató rendszer jó klinikai gyakorlatának (Good Clinical Practice, GCP) megismerése, továbbá a hazánkban megszervezendő terápiás gyakorlat protokolljának kidolgozásához nélkülözhetetlen ismeretek elsajátítása.

Munkacsoportunk már rendelkezik tapasztalatokkal az értékelő szoftver alkalmazásával saját intézményi keretek között, a hálózati működtetés, azaz az országos lefedettség biztosítása azonban rendkívüli feladat, melyben a külföldi nagy forgalmú stroke centrumok eredményeit és ismereteit igyekszünk felhasználni – mondja Szikora István.

Az OMIII Európa öt legnagyobb forgalmú akut stroke intervenciós centrumának egyike, amely hazánkban az agyvérzésen átesett, intervenciót igénylő betegek közel felét látja el. Az intézet az agyi érbetegségek minimálisan invazív kezelésének keresett nemzetközi képzőhelyének számít: határainkon túl Erdélyből, Görögországból, a Közel- és Távol-Keletről is jelentkeznek orvoskollégák, hogy az OMIII-ban részesüljenek stroke intervenciós képzésben.

A projekt az EFOP-5.2.6-2020-00004 azonosítószámú Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései c. felhívás keretében az OMIII 1145 Budapest Amerikai út 57. alatti telephelyén mint központi egységben, valamint az ország további 27 stroke centrumában valósul meg 2021-2023-ban.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A légzés automatikus működés, egyesek szerint mégis érdemes nagyobb tudatossággal végezni ezt is.