hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Pitvarfibrilláció és demenciakockázat

A demencia kockázata magasabb pitvarfibrilláció meglétekor, de egyes adatok szerint a sinus ritmus helyreállításával a kockázat csökkenthető, közli az OTSZ Online.

Egy új kohorsz vizsgálat arra utal, hogy a kezelés hatásosságának mértéke a ritmusszabályozási stratégiától függ: a katéteres abláció jóval hatásosabb lehet, mint az egyedüli gyógyszeres ritmusszabályozás.

Dr. Emily P. Zeitler (Dartmouth-Hitchcock Medical Center, Lebanon, New Hampshire) és munkatársai a Heart Rhythm Society 2022-es áprilisi tudományos találkozóján San Franciscoban előadott munkájuk során az amerikai biztosítók és a Medicare adatbázisában szereplő azon pitvarfibrilláló (AF) betegek kimeneteleit értékelték, akiknél katéteres abláció, vagy legalább egy gyógyszeres próbálkozás, vagy két ritmuszavar elleni gyógyszer felírása történt az AF kimutatását követő egy éven belül. Kizárták a vizsgálatból a már demenciában szenvedőket, illetve azokat, akik már abláción, ill. szívbillentyű műtéten estek át.  Az ablációs és az egyedüli gyógyszeres csoportba a „propensity matching” használatával egyaránt 19 066 (tehát összesen több, mint 38 ezer) beteget soroltak be életkor, nem, biztosítási forma, CHA₂DS₂-VASc besorolás, renin-angiotenzin-gátlók, orális antikoagulánsok, thrombocyta-gátlók alkalmazása szerint.

A demencia kockázata általánosságban az ablációs csoportban 1,9%, az egyedül AAD kezelés kapók csoportjában 3,3% volt (HR: 0,59, 95%CI 0,52-0,67). A férfiaknál a kockázati arány HR 0,55 (95%CI 0,46-0,66), a nőknél 0,60 (95%CI 0,50-0,72) volt. A demencia kockázata a katéteres abláció után - az AAD kezeléshez képest - azonos módon csökkent nőknél és férfiaknál (40 % illetve 45%, mindkét esetben P<0,0001). A megfigyelés különösen lényeges, mivel ismert tény, hogy a nőknél magasabb a demencia kockázata, és ritkábban kerülnek katáteres ablációs kezelésre. A szerzők hangsúlyozzák célszerű lenne a nőbetegeknek gyakrabban felajánlani az abláció lehetőségét. A halálozás kockázati aránya szintén kedvezőbben alakult az ablációval kezelt betegek csoportjában (HR: 0,51, 95%CI 0,46-0,55).

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés