hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Megnyílik Budapest egyetlen sós-jódos fürdője

Próbaüzemben ma megnyitják a pesterzsébeti jódos-sós vizű gyógyfürdő fedett részét, közli az ittlakunk.hu.

A pesterzsébeti fürdő vize különleges. Pesterzsébet Duna-parti részén már a XX. század első évtizedeiben strand volt. A Soroksári-Duna bal partján 1932-ben fúrtak kutat, melynek során Budapesten egyedülálló típusú, jódot, konyhasót és brómot is jelentős mennyiségben tartalmazó hévízre bukkantak. Ez a fajta víz mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas, ráadásul a jód keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásáról ismert. A török jellegű fürdőt 1936-ban építették, 1945 után került a Fővárosi Fürdőigazgatóság kezelésébe. A hullámgépet, illetve a hullámfürdőt Horthy Miklós adriai jachtjának az első géptisztje tervezte.

A fürdőben decemberben 17-től 4 medence üzemel: két termálvizes medence, egy jódos-sós medence és egy súlyfürdő. A szaunavilágban egy finn szauna, egy kombinált, sós infraszauna és egy gőzkamra várja a vendégeket.

  Hőfok Mélység Vízfelszín
Oktogon gyógymedence 36 °C 1 m 24,5 m2
Gyógymedence 38-40 °C 1 m 14,4 m2
Sós-jódos gyógymedence 36-38 °C 1 m 4 m2
Wellness medence 34-35 °C 1,5-2 m 9 m2

A tervek szerint a közelben 100 parkolóhelyet hoznak létre, a strandot várhatóan 2019 májusában nyitják meg. A fürdő ekkor 7 további medencével bővül, többek között egy 25 méteres úszómedencével, egy hullámmedencével, egy élménymedencével, egy gyermekmedencével, Kneipp- és merülőmedencékkel.

(forrás: ittlakunk.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Dr. Kovács Attila Géniusz fődíjas reumatológus főorvos alighanem a legsikeresebb kvízjátékos. Rangos Katalin beszélgetett vele.