hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Megfizethetetlenek a kombinált immunterápiás készítmények

A kombinált immunterápiás kezelések a rákterápia eddigi legígéretesebb eszközei, de a hatásossággal együtt a kezelések ára is folyamatosan, nagyjából az elérhetetlenségig nő, közölte az OTSZ Online.

Október 14-15. között tartotta éves konferenciáját az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának orvostudományokkal foglalkozó divíziója, a National Academy of Medicine. A rendezvény fő szónoka, dr. Laurie H. Glimcher, a Dana-Farber Rákkutató Intézet igazgatónője megnyitójában olyan jövőképet vázolt, melyben az immunrendszert manipuláló kezelési módokat kombinációban alkalmazzák majd.

A kutatások és a gyógyszerfejlesztés valóban ebbe az irányba halad: csak a tavalyi évben az FDA két új immunellenőrzőpont-gátlót engedélyezett. Az Amerikai Gyógyszeripari Kutatók és Gyártók Szövetsége (Pharmaceutical Research and Manufacturers of America) becslése szerint jelenleg világszerte körülbelül 300 új immunonkológiai gyógyszer fejlesztése van folyamatban, nem is beszélve az egyes készítmények indikációinak bővítéséről. Bár a készítmények kombinációban történő alkalmazása óhatatlanul maga után vonja a mellékhatások gyakoribbá válásának, illetve súlyosbodásának kérdését is, az egyik előadó szerint az onkológusok korábban is képesek voltak nagyjából kordában tartani a toxicitásból eredő nemkívánatos hatásokat.

Igen ám, de a kombinációk használata jelentősen megnöveli a kezelési költségeket, és az immunterápiák már most is igen drágák, még monoterápia formájában is, ráadásul a gyógyszerkombináció többe kerülhet, mint a két monoterápia összege.

„Csodálatos új tudományos eredményeink vannak, ám egyelőre ezek elérhetetlenek az emberek számára”.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés