hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Mandulás lazacot a gyereknek!

A kalciumról eddig is tudtuk, mennyire fontos a gyermek csontozatának fejlődésében. Egy egyesült államokbeli szakmai konferencián viszont most azt hangsúlyozták, hogy a magnézium is legalább ennyire lényeges.

A Pediatric Academic Societies (PAS) éves kongresszusának egyik előadásából kiderült, nemcsak a kalcium, hanem a magnézium bevitele és felszívódása is szignifikáns kapcsolatban áll a gyermekkori csonsűrűséggel.

A szülőknek azt tanácsolják, hogy gondoskodjanak arról, hogy gyermekük elegendő tejet és egyéb, kalciumban gazdag táplálékot fogyasszon, mivel ez a feltétele az erős csontozat kialakulásának. Úgy tűnik, hogy hamarosan az is bekerülhet az ajánlásokba, hogy adjunk a gyermeknek lazacot és mandulát is bőséggel, ezek ugyanis igen gazdagok magnéziumban. A magnézium pedig a másik tápanyag, mely alapvető szerepet játszhat a csontok egészségében – emelte ki előadásában dr. Steven A. Abrams, a houstoni Baylor College gyermekgyógyász professzora: „A kalcium is fontos, de – kivéve azokat a gyermekeket és serdülőket, akiknek kalciumbevitele erősen elmarad a kívánatostól – semmivel nem fontosabb, mint a magnézium.”

Korábban is ismert volt, hogy a magnézium a felnőttkori csontozat állapotának lényeges tényezője, ám eddig kevés vizsgálat foglalkozott azzal, hogy a magnézium bevitele és felszívódása összefügg-e a gyermekkori csontozat ásványianyag-tartalmával.

A mostani vizsgálatban 63 egészséges gyermek vett részt, akiknek életkora 4 és 8 év közé esett, és akik a vizsgálat idején semmilyen multivitamin-készítményt vagy táplálékkiegészítőt nem szedtek. A gyermekeknél kórházi bennfekvés kapcsán kétszer mérték a kalcium- és magnéziumszinteket. A kórházi felvételt megelőzően a résztvevők étkezési naplót töltöttek ki. A kórházi tartózkodás alatt minden résztvevő olyan ételeket és üdítőitalokat fogyasztott, melyek ugyanolyan kalcium- és magnéziumbevitelt biztosítottak, mint amennyit a táplálkozási naplóban szokványos bevitelként feltüntettek. Az ételek és italok mennyiségét az étkezések előtt és után lemérték, hogy pontosan meghatározhassák a tényleges kalcium- és magnéziumbevitel mértékét. Az első kórházi bennfekvést követően a szülőket mérleggel látták el, hogy a következő három napban, illetve a második bennfekvés előtti három napban ők is megmérhessék az elfogyasztott ételek és italok mennyiségét és pontosan kiszámíthassák, mennyi kalcium és magnézium került be gyermekük szervezetébe.

A kórházi bennfekvés alatt nem radioaktív technikával jelölt, szájon át vagy vénásan beadott magnéziummal és kalciummal határozták meg a bevitel mennyiségét, valamint 72 órán keresztül gyűjtötték a vizeletet. A vizeletből kimutatható stabil izotópok alapján a kutatók meg tudták mondani, mennyi kalcium és magnézium szívódott fel a szervezetben. A csontok ásványianyag-sűrűségét és -tartalmát kettős energiájú röntgen-abszorpciometriával (DEXA) határozták meg.

Az eredmények azt jelzik, hogy a bevitt és felszívódott magnézium mennyisége fontos tényező a csontozat állapotának előrejelzésében gyermekeknél. Az étrendi kalciumbevitel ugyanakkor nem mutatott szignifikáns összefüggést a csontok teljes ásványianyag-tartalmával vagy -sűrűségével.

„Álláspontunk szerint az a fontos, hogy a gyermek kiegyensúlyozott, egészséges étrendet fogyasszon, mely megfelelő ásványianyag-forrást biztosít, ezen belül elegendő kalciummal és magnéziummal látja el a szervezetet” – emeli ki dr. Abrams.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Pediatric Academic Societies)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés