hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Táplálkozás

Csonterősítő sör

A sör igen gazdag szilíciumban, ami jót tesz a csontoknak, tehát a sör fogyasztása jót tesz a csontoknak. Persze nem mindegy, milyet iszunk.
Számos tanulmány kimutatta már a szilícium jótékony hatását a csontnövekedésre, és az sem hat teljesen újszerűen, hogy a mértékletes sörfogyasztás növeli a csontsűrűséget. A sörben ugyanis jelentős mennyiségű szilícium található az ortokovasav oldható formájában. Charles Bamforth, az élelmiszertudományok professzora és Troy Casey, a davisi Kaliforniai Egyetem végzős hallgatója megelégelte a bor szívre gyakorolt jótékony hatásának ajnározását, és a sör pozitív hatásait kezdték kutatni, utánajárva, hogy a különböző sörfajták mennyi szilíciumot tartalmaznak.
 
Száz, a világ különböző tájairól származó sört vizsgáltak meg. Elemzéseik igen nagy szórást mutattak, literenként 6,4-től egészen 56 milligrammig terjedt a szilícium tartalom, az átlag a literenkénti 29 milligramm volt. Ami az összetevőket illeti, a kutatók megállapították, hogy a szilícium az árpamaláta héjából eredeztethető. Azt is sikerült kimutatni, hogy a világos árpamalátából és komlóból készülő klasszikus világos sörök a leggazdagabbak biológiailag hozzáférhető szilíciumban, míg a legkisebb mennyiséget az alacsony alkoholtartalmú sörök tartalmazzák az erős barna, vagy inkább fekete stout és porter sörökkel, valamint a búzasörökkel karöltve.
 
A mértéktartó sörfogyasztók jobb csontsűrűséggel büszkélkedhetnek, mint azok, akik nem fogyasztják az italt, ugyanakkor a túlzásba esőknél mérték a legalacsonyabb csont ásványi sűrűséget az összes vizsgált alany közül. Nem mindenki favorizálja a sört, Catherine Collins, a londoni St. George Nemzeti Egészségügyi Szolgálat dietetikusa szerint bár a sörben lévő szilícium hasznos a csontsűrűségre nézve, a tejtermékek kalciuma sokkal hatásosabb a csontritkulás megelőzésében.
 
Forrás: sg.hu
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés