hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Makrolidok veszélyei a terhesség alatt

Az első trimeszterben történő makrolid-alkalmazás másfélszeresére növeli a fejlődési rendellenességek gyakoriságát a penicillines terápiával való összehasonlításban, írja a PharmaOnline.

Terhesség alatt első választás a penicillin, második a makrolid

Statisztikák alapján a terhes nők 30-40 százalékánál legalább egyszer alkalmaznak antibiotikumot. A makrolid antibiotikumok közé tartozó aziztromicint, klaritromicint és eritromicinta várandósság alatt is használják, elsősorban akkor, ha a penicillinek használata kontraindikált vagy nem vezet eredményre, írja a PharmaOnline.

Egymásnak ellentmondó eredmények

A makrolidok terhesség alatti alkalmazásának a biztonságosságáról korábban megosztottan vélekedtek a szakemberek. Elsősorban azért, mert patkányokkal végzett kísérletekben a klaritromicin az embrionális fejlődést megzavarta, és az azitromicinnél is teratogén potenciált írtak le. Az eritromicin viszonylag biztonságosnak bizonyult, ugyanis annak a placentán való átjutása kisebb mértékű.

A humán vonatkozásokat illetően a makrolidok terhesség alatti alkalmazását 2005-ig biztonságosnak tekintették, mígnem svédországi vizsgálatok a terhesség korai szakaszában történő eritromicin-alkalmazás kardiovaszkuláris fejlődési rendellenességek számát megduplázó hatásáról számoltak be. Igaz, ezt későbbi, észak-amerikai, izraeli, koreai és norvégiai tanulmányok nem tudták bizonyítani. 2015-ben egy kanadai és norvég kutatók együttműködésével született vizsgálat a várandósság alatti makrolid-alkalmazás biztonságosságát erősítette meg.

2020-ban újabb fordulat következett. A BMJ hasábjain arról számoltak be nemrégiben, hogy a makrolidok 1. trimeszterben történő használata a fejlődési rendellenességek emelkedett előfordulási gyakoriságával jár együtt.

Másfélszer több fejlődési rendellenesség, mint penicillin-kezelés esetén

Elektronikus betegakták adatainak a kiértékelése alapján arra jutottak a kutatók, hogy a fejlődési rendellenességek gyakoribbak, ha az 1. trimeszterben nem penicillin-, hanem makrolid-típusú antibiotikumot szed a várandós nő. Számszerűen: míg a penicillinnel kezelt nők körében 1000 élve születésre 17,7 fejlődési rendellenesség esik, addig a makrolidot szedett nők körében 27,7 fejlődési rendellenesség fordul elő 1000 élve születésre vonatkoztatva. Mindez szignifikáns eltérést jelent.

A legszembetűnőbb a különbség akkor, ha a kardiovaszkuláris fejlődési rendellenességeket veszik figyelembe,- azok gyakorisága 1,62-ször magasabb a makroliddal kezelt várandós nők körében, mint a penicillinnel kezelteknél.

A 2. és a 3. trimeszterben a makrolid-kezelés nem jár szignifikáns kockázatnövekedéssel, ha azt a penicillin-kezeléssel vetik össze. Míg a penicillin-kezelteknél 1000 élve születésre 17,3 fejlődési rendellenesség esik, addig a makroliddal kezeltek körében 19,5.

(Forrás: BMJ)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés