hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Közvetlenül az agysejteket is támadhatja a SARS-CoV-2

Egyre világosabbá válik, hogyan károsítja az agyat a covidbetegség, írta a világ vezető tudományos lapja, a Nature nyomán a 444.hu.

A Nature összefoglalója szerint a legújabb bizonyítékok alapján a betegség többféleképp is károsítani tudja az agyat: a vírus közvetlenül az agysejteket is támadhatja, lassíthatja az agyszövetek vérellátását, és olyan immunválaszt provokálhat, amely már magát az agyat károsítja.

A fertőzésnél közvetettebb a másik mód, ahogy a covid az agyat károsítja. A koronavírus hatással van egy, az érfalakban található sejttípusra, a pericitákra, blokkolva ezek receptorait, ezzel arra késztetve a sejteket, hogy összehúzzák az érfalat. Így a szövetek vérellátása csökken, ami az agyban nagyon komoly hatást válthat ki. A jó hír, hogy ezt David Attwell, a londoni University College a jelenséget felismerő kutatója szerint talán a magas vérnyomásra fejlesztett gyógyszerekkel is kezelhetik, és már két klinikai vizsgálat is zajlik vérnyomáscsökkentő szerekkel a témában.

Arra is egyre több bizonyíték utal, hogy a coviddal, poszt- és hosszúcoviddal járó neurológiai tünetek egy részét maga az immunrendszer okozhatja. Ilyenkor ugyanis a szervezet akár olyan antitesteket is termelhet, melyek saját szöveteit támadják, és ezek az antitestek a vér-agy gáton is átjuthatnak.

Harald Prüss, a német Neurodegeneratív Betegségek Kutatóközpontjának kutatója már két tanulmányt is közölt, melyekben egyrészt kimutatták az ilyen antitestek jelenlétét a neurológiai tünetektől szenvedő covidbetegek szervezetében, valamint azt is, hogy ezek ellen sikerrel bevethető az intravénás immunoglobulin, írja a 444.hu.

(forrás: 444.hu)
Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés