hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Mikrovaszkuláris agyi károsodások COVID-19-ben

Új kutatások szerint a COVID-19 egyik következménye az agy és a bulbus olfactoriusok többgócú mikrovaszkuláris károsodása lehet, közli az OTSZ Online.

Dr. Myoung-Hwa Lee (National Institute of Neurological Disorders and Stroke, Bethesda, Maryland) és munkatársai a New England Journal of Medicine  „Levelezési” rovatában 2020. december 30-án azt közölték, hogy COVID-19 fertőzésben elhunyt 13 beteg posztmortem agyi MRI vizsgálata során 10 betegnél találtak agyi eltéréseket. A 10-ből 9 betegnél pontozott, pettyes hiperintenzitásokat láttak, melyeket a kutatók „mikrovaszkuláris károsodások és fibrinogén szivárgás” következményének tartottak. Immun-festésekkel 5 betegnél a lamina basalis elvékonyodását mutatták ki. További kiértékelés során 10 betegnél megállapítható volt, hogy a pontozott hipointenzitások kongesztív ereknek felelnek meg, a kutatók ezeket a területeket „mikrohemorrhágiáknak” tartották.

A kutatók 2020. március és június között COVID-19-ben elhunyt 19 beteg agyát vizsgálták (átlagos életkoruk 50 év volt). 13 betegnél végezték a posztmortem agyi mágneses rezonancia mikroszkópiát 11,7 Tesla scannerrel. A bulbus olfactorius vizsgálatához 25 µm-es, az agy vizsgálatához 100 µm-es feloldást használtak. 10 betegnél kromogén immun-festést, egyes elhunytaknál multiplex fluorescens képalkotást végeztek. 18 elhalálozott agyát standard hisztopatológiai vizsgálatnak vetették alá. Az elhunytak, kórlapjuk alapján a következő tüneteket mutatták: 5 betegnél mérsékelt respiratorikus szindróma állt fenn, 4 betegnél akut respiratorikus distressz szindróma volt a vezető tünet, 2 beteg tüdőembóliában szenvedett, 1 beteg delirált, és 3 betegnél ismeretlenek voltak a tünetek.

A mágneses rezonancia mikroszkópiával észlelt pontozott hiperintenzitások az agy kórbonctani vizsgálata során is kimutathatók voltak. Ezeken a területeken kollagén IV immun-festéssel az endotheliális sejtek lamina basalisának elvékonyodását lehetett látni. A tolulásos erekhez, a pontozott hipointenzitásokhoz fibrinogén szivárgás társult – de relatíve érintetlen vaszkulatúra mellett. A vizsgált területekben csak minimális perivaszkuláris gyulladásos jelet láttak, érelzáródást nem tudtak kimutatni.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink