hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

A kórházban ápolt Covid-betegek idegrendszeri komplikációi

Az OTSZ Online szerint a Covid-19-cel kórházba kerülők több, mint 80%-ánál alakulnak ki idegrendszeri komplikációk, és az ilyen betegek nagyobb eséllyel halnak meg, mint a neurológiai bántalmakban nem szenvedők.

Az idegrendszeri működészavarokat tanulmányozó nemzetközi konzorcium (Global Consortium Study of Neurologic Dysfunction in COVID-19, GCS-NeuroCOVID) adatai szerint a kórházi ápolásra szoruló Covid-19 betegek 82%-ánál figyelhetőek meg neurológiai rendellenességek, és e betegek halálozásának kockázata 6-szorosa az idegrendszeri szövődményekkel nem rendelkező betegekének.

Bár nem tudjuk, hogy ezek a neurológiai szövődmények közvetlenül vezetnek-e betegek elhalálozásához, az bizonyos, hogy az idegrendszeri mellékhatásokkal küzdő fertőzöttek nagyobb valószínűséggel halnak meg kórházi tartózkodásuk idején, nyilatkozta a vizsgálat vezetője, Sherry Chou (University of Pittsburgh School of Medicine, Pittsburgh, Pennsylvania).

Shaheen E. Lakhan neurológus szerint (Newton, Massachusetts) a Covid-19 valódi agyi betegség. Ez a vizsgálat nemcsak a betegség súlyos agyi manifesztációinak meglepően nagy arányára hívja fel a figyelmet, de arra is, hogy ezek a betegek nagyobb valószínűséggel szorulnak intenzív kórházi ápolásra és halnak meg. A SARS-CoV-2 fertőzötteknél tehát különös gonddal kell keresni az idegrendszeri involváltságot, és amennyiben ilyen jelen van, azonnal agresszív kezelést kell indítani, fontolóra kell venni a korai hospitalizációt és akár ambulánsan, akár kórházi körülmények között gyakoribb és intenzívebb klinikai monitorozásra van szükség, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés