hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Kivédhetők az EGFR-gátló onkológiai kezelések mellékhatásai

A PharmaOnline szerint egy osztrák kutatócsoport először írta le az onkológiában használatos EGFR-gátló készítmények által okozott bőrgyógyászati jellegű mellékhatások mechanizmusát, majd feltételezhetően meg is találta ezek ellenszerét.

A bécsi székhelyű MedUni Vienna és a University of Vienna kutatócsoportja a Science Translational Medicine folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy sikerült leírniuk az EGFR-gátlók által okozott mellékhatások patológiai mechanizmusát, majd egy ellenszert is találtak a nemkívánatos hatások jelentkezésének megakadályozására, írja a lap.

A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Jörg Klufa et al. Hair eruption initiates and commensal skin microbiota aggravate adverse events of anti-EGFR therapy, Science Translational Medicine (2019).

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

A több daganattípus kezelésében alkalmazott EGFR-gátlás egyik gyakori mellékhatása a bőrgyógyászati tünetek jelentkezése. A kutatók azt fedezték fel, hogy mivel az onkológiai kezelés nemcsak az EGFR, hanem az ERK jelátviteli útvonalat is blokkolja, egy új szőrszál bőrfelszínre bukkanásakor megbomlik a bőr védőrétege a szőrtüsző környékén, ami a védetlen szőrtüsző halálát, fertőzését okozza, és ilyenkor a szervezet immunrendszere gyulladásos folyamatot indukál. Ezt felismerve a kutatók olyan lehetőséget kerestek, amellyel újra beindítható az ERK jelátviteli útvonal, és találtak is egy ilyen módszert: a keratinocita növekedési faktort (KGF), amely palifermin néven már egy engedélyezett hatóanyag.

Vizsgálataik során azt tapasztalták, hogy a KGF képes volt az ERK jelátviteli útvonal aktiválására egy másik receptoron keresztül, és a betegek bőrfelülete intakt maradt, a bőrreakciókat sikerült megakadályozni vagy azok súlyosságát jelentős mértékben csökkenteni. Szerencsés dolog a felfedezésben, hogy mivel a palifermin már egy engedélyezett hatóanyag, valószínűleg kevesebb időt fognak igénybe venni azok a vizsgálatok, melyek elvégzését követően a hatóanyag EGFR-gátló kezelésben részesülő betegeknek is adható lesz a klinikumban.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés