2021. szeptember. 29., szerda - Mihály.
hirdetés
hirdetés

Kisámfázták a főütőerét, felépült a fiatalember

Egy életveszélyes főütőér repedéséből sikeresen felépült 17 éves fiú – aki januárban iskolájának harmadik emeletéről zuhant le – kezeléséről számol be a Semmelweis Médiasarok.

Számos súlyos sérülését Székesfehérváron kezelték, de az életét veszélyeztető mellkasi főütőér repedése miatt Budapestre szállították, ahol a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján műtötték meg a kómában lévő fiatalembert – idézi fel a lap.

A sérült érszakaszba fémháló-műér szerkezetet, úgynevezett stent graft-ot ültettek be, így sikerült megmenteni a fiú az életét. Ilyen bonyolult beavatkozás csak a katéteres és nyitott érsérülés- ellátásában egyaránt nagy tapasztalattal rendelkező érsebészeti centrumban végezhető el biztonságosan, akut körülmények között. A műtét 60 percig tartott, a fémháló-műért a combverőéren keresztül katéterrel vezették az érbe, ez belülről „sámfázta” ki a sérült érszakaszt, ezáltal szűnt meg a veszélyes belső vérzés lehetősége – olvasható a semmelweis.hu-n.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Én használok maszkot és mindenki mást is erre buzdítok, a tudomány eredményeire alapozott szakmai álláspont jelenleg ez.

Leszólítottunk pár koronavírust tagadó vagy az oltást ellenző járókelőt, és a beszélgetés során hirtelen megjelent dr. Kemenesi Gábor virológus.