hirdetés
2022. szeptember. 26., hétfő - Jusztina.
hirdetés

Képalkotó diagnosztika és minőségbiztosítás

A minőségbiztosítás célja a résztvevők kockázatának minimalizálása, és a diagnosztikai információ maximalizálása, írja a radiologia.hu.

A képalkotó diagnosztikában a teljes munkafolyamat kidolgozása, ismerete és felügyelete termeti meg a biztonságos betegellátás alapjait. Ezen a területen is egyre nagyobb hangsúlyt kap az egységes szakmai minőségbiztosítás, a radiológiai lelet minőségének értéke, amely az Európai Radiológiai Társaság (ESR) 2017-ben kiadott értékorientált radiológiáról szóló koncepciójában is megjelenik, mondta a radiologia.hu szerint dr. Bágyi Péter, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház diagnosztikai központjának munkatársa az IME egészségügyi szaklap november 8-án rendezett konferenciáján.

Az ESR évekkel ezelőtt kifejezte törekvését a megfelelőség előremozdításáról, a dózis referenciaszintek meghatározásáról, a páciensdózisok betartásáról, a korszerű berendezések használatáról, a megfelelő képminőségről az ALARA elv betartásával és a betegkommunikáció javításáról – ezek lényegében a minőségbiztosítás legfőbb kritériumai, amelyekről lassan tíz éve beszél a szakma különböző kongresszusokon.

A minőségbiztosítás célja a résztvevők kockázatának minimalizálása, ugyanakkor a diagnosztikai információ maximalizálása, a készülékek és vizsgálati protokollok teljesítésének monitorozása, a képek paramétereinek ellenőrzése (amire már a modern gépeknél beépített programok vannak), a vizsgálatok megfelelőségének értékelése, a leletezés pontosságának véleményezése, valamint az, hogy a váratlan eredményeket, komplikációkat kezelni tudja minden területen.

Hogy miért fontos a minőségbiztosítás a (tele)radiológiában? Bágyi Péter szerint sokszor nemhogy a beteggel, de a beutaló orvossal sincs kapcsolatban a radiológus. Ez utóbbi kapcsolatra nincs is szükség, ha a vizsgálatkérő lap megfelelő információkkal szolgál a radiológusnak. Egy-egy vizsgálatban akár több radiológus is részt vehet, ám sokszor hiányos a kommunikáció nem csak a klinikus, de radiológus és radiológus között is.

A lelet szakmai minőségbiztosítását szolgálja a kettős leletezés, s ha a két szakorvos nem ért egyet, esetmegbeszélésre van szükség. A peer-review típusú leletezésnek a szakorvosjelöltek oktatásában, szakmai felkészültségük vizsgálatában is nagy jelentőségű. Kialakítható egy olyan tanulási folyamat, amelyben mind a szakorvosjelöltek, mind a másodleletező szakorvosok motiváltakká válhatnak a tanulásban, tanításban.

(forrás: radiologia.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Ismét elérhető a speciális telefonos információs szolgálat, ahol szakemberek segítik a sclerosis multiplexes és az NMO (neuromyelitis optica) betegeket.