hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Jogbiztonságot ígérnek a vallási indíttatású körülmetélés ügyében

Jogbiztonságot kíván teremteni a német kormány a fiúgyermekek vallási indíttatású körülmetélése ügyében – hangoztatták a kormánytagok, reagálva az Európai Rabbik Konferenciájának (CER) véleményére, amely szerint a vallási körülmetélést tiltó németországi bírósági ítélet a holokauszt óta a legsúlyosabb támadás a németországi zsidóság ellen.

A kormány eddig visszafogottan vett részt a kölni tartományi bíróság június végén hozott ítélete körül kialakult vitában, a CER csütörtöki bírálata nyomán azonban a külügyminiszter, az igazságügyi miniszter és az államtitkári rangú kormányszóvivő is rögzítette a berlini vezetés álláspontját: a lehető leghamarabb tisztázni kell a jogi viszonyokat és biztosítani kell a vallási indíttatású körülmetélés lehetőségét.

Steffen Seibert kormányszóvivő pénteki tájékoztatóján egyebek között hangsúlyozta: a kormányban "mindenki azt akarja, hogy legyen zsidó és muzulmán vallási élet Németországban", arról pedig gondoskodni kell, hogy a felelősségteljes módon végzett körülmetélés ne legyen büntetendő. Az egyelőre minisztériumok közötti egyeztetés tárgya, hogy miként lehet jogbiztonságot teremteni a kérdésben, tette hozzá.

Guido Westerwelle külügyminiszter közleményt adott ki, amelyben kiemelte: a külföldi partnerek számára világossá kell tenni, hogy "Németországban megvédik a vallásgyakorlás szabadságát" és tiszteletben tartják a vallási hagyományokat.

A bíróság indoklása szerint a fiúgyermekek körülmetélésének zsidók és muzulmánok körében gyakorolt vallási szokása sérti az egyén önrendelkezési jogát, amely előbbre való a vallásszabadságnál.

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszter a júniusi ítélet körül kialakult vita egy korábbi szakaszában azt hangsúlyozta, hogy a két alapvető jog ütközése miatt az alkotmánybíróságnak kellene az utolsó szót kimondani az ügyben, pénteken azonban a tárca közölte, hogy minden lehetőséget megvizsgálnak, így elemzik azt a javaslatot is, amely szerint a betegek jogairól szóló törvény módosításával kellene rendezni a problémát.

Megszólalt az ellenzék is, a szociáldemokraták és a Zöldek pénteken kifejtették, hogy a törvényhozásnak kell rendeznie a kérdést. A Tageszeitung című lap szerint a Zöldek várhatóan felkarolják zsidó és muzulmán szervezetek javaslatát, amely szerint a kormányoldal és az ellenzék összefogásával a törvényhozás elé kellene terjeszteni egy többpárti jogszabálytervezetet, amelyben rögzítik a fiúgyermekek vallási indíttatású körülmetélésének lehetőségét.

Egy nemrég készített felmérés szerint a németek 56 százaléka egyetért a bíróság ítéletével, és 35 százalékuk nem. Az egyetértők között van Georg Ehrmann, a Deutsche Kinderhilfe gyermekjóléti civilszervezet elnöke. "A vallási közösségeknek is el kellene fogadniuk azt a közmegegyezést, miszerint egy kiskorúnak joga van a sértetlen gyerekkorhoz" – jelentette ki.

A kölni bíróság egy muzulmán orvos ügyében ítélkezett. Az illető egy négyéves fiún végzett rituális körülmetélést. A beavatkozás szövődményeket okozott, a gyerek kórházba került, az illetékes ügyészség pedig perbe fogta az orvost testi sértés miatt.
A vádlottat első fokon felmentették, arra hivatkozva, hogy a szülők beleegyezésével hajtotta végre a beavatkozást. A kölni tartományi bíróság másodfokú ítéletében helyben hagyta az ítéletet, de az indokláson változtatott: az orvost azért mentették fel, mert nem tudott arról, hogy cselekedete jogellenes.

Szakértők szerint a kölni döntés nem kötelező érvényű más bíróságok számára, de ezentúl már senki nem hivatkozhat arra, hogy nem tudott a fiúgyermekek vallási körülmetélésének tilalmáról.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés