2020. szeptember. 25., péntek - Eufrozina, Kende.
hirdetés
hirdetés

Infarktusok ünnepekkor

Karácsonykor és újévkor 5-10 százalékkal emelkedik a szívinfarktus okozta halálozások száma, amelyek télen 30 százalékkal gyakoribbak.

hirdetés

Maurovich-Horvat Pál kardiológus az M1 aktuális csatornán azt mondta, ez egy körülbelül tizenöt éves megfigyelés. A jelenség nem csak az időseket érinti, több kutatócsoport igazolta, hogy ilyenkor a fiatalabbaknál többször fordul elő szívinfarktus. Egy ideig azt hitték, hogy csak a hideg okozza, összeszűkülnek az erek, sebezhetőbb a keringési rendszer, de ugyanilyen megfigyelések jöttek Ausztráliából vagy Új-Zélandról, ahol a karácsony nyárra esik.

Maurovich-Horvat Pál közölte: a megemelkedett szívinfarktusszám okai között van egyebek mellett a stressz, amelyet a rohanás, a vásárlás, a kialvatlanság okoz, valamint a túlzott alkoholfogyasztás és a nagyon sós ételek, mert ezek extra terhet rónak a keringésre. Oda kell figyelni a tünetekre, amikor nem szűnik a nagy mellkasi nyomás, halálfélelem jelenik meg, azonnal hívni kell a mentőt, mert perceken múlhat az élet, hiszen a szívinfarktus után minden félórával 10-15 százalékkal nő a halálozás valószínűsége.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A metasztatizáló kolorektális daganattal küzdő betegek trifluridin+tipiracil-kezelése jobb adherencia mutatókkal írható le, mint a regorafenib-kezelés.