2024. április. 19., péntek - Emma.

Hatásosnak bizonyul a vérplazmakezelés

Már nyolcvannyolc betegen végezték el a terápiát Magyarországon – mondta Lacza Zsombor kutatásvezető a Magyar Hírlapnak.

– A hírekben egy indiai kutatás alapján azt hallhattuk, hogy mégsem hatásos a vérplazmás kezelés. Mi az igazság?

– Részletesen kielemeztem azt a kutatást. Leírták, hogy a plazma még az ő betegeiknél is az elvárt hatékonyságot mutatta. Akik a plazmát kapták, gyorsabban lettek vírusnegatívak. Azonban ebben a vizsgálatban ez nem volt elég ahhoz, hogy a halálozást csökkentse. Ennek több oka lehet. Valószínűleg olyan betegeket is kezeltek, akik későn kapták a terápiát. Tehát minél korábban alkalmazzuk, annál jobb.

– Ennek a tanulmánynak milyen hatása lehet a hazai kezelésekre?

– Nem fog megszűnni nálunk ez a fajta kezelés. Mi is olvassuk a szakirodalmat, elég sok adat jön ki. Rendszeresen pontosítjuk a protokollt.

– Mennyire hatásos a vérplazmás kezelés?

– Nehéz erre röviden válaszolni. Egy nagy amerikai vizsgálatban azt tapasztalták húszezer plazmaadás után, hogy amennyiben magas ellenanyag-tartalmú plazmát kapott a beteg a kórházba kerülés után három napon belül, akkor az átlagos, 13,5 százalék körüli halálozási arány kilenc százalékra csökkent. Ez 30-35 százalékos javulást jelent.

(...)

– Miért lehet hatásos a vérplazmakezelés?

– A hatásmechanizmusa kettős. Egyrészt közvetlenül irtja a vírust, tehát semlegesíti. Nyilván olyannak kell adni, akinek a fő problémája az, hogy a vírusok szaporodó fázisban vannak a szervezetében, nem pedig a tüdőgyulladás hosszú távú következményeivel küzd. A másik, amikor valakinek hirtelen rosszabbodik az állapota, amikor az immunrendszere túlreagálja a vírust. Mind a kettő arra utal, hogy akkor kell adni, amikor még fertőző a beteg, és súlyosbodik az állapota.

(...)

– Mik a visszajelzések?

– Az orvosok visszajelzései alapján láthatóan másnapra javul a betegek állapota egy-egy kezelés után. A gyulladásos paramétereik csökkennek. A plazma ad egy lökést a jó irányba, ez sok embernek segít abban, hogy megússza a lélegeztetőgépre kerülést.

– Sokan akár hónapokig is küzdenek mellékhatásokkal. Mennyi idő alatt lehet teljesen felépülni a betegségből?

– Maga a vírus nincs sokáig jelen a szervezetben. A betegek legnagyobb részében ez két-három hét, azoknál is, akik sokáig kórházban fekszenek. Ők sem konkrétan a vírussal küzdenek, hanem a vírus által elpusztított tüdőszövetek regenerációjával, ezért szorulnak hosszas lélegeztetésre. Visszahívtunk telefonon száznegyven olyan donort, akik az első hullámban jelentkeztek. Negyvenkét százalékuknak maradandó panaszaik vannak, jellemzően nehéz légzés, hőemelkedés, ízérzékelés- és szaglásvesztés, fáradékonyság akár hónapokig is.

– Csak annak van megfelelő vérplazmája, aki tünetekkel esett át a betegségen?

– Nem. Látunk olyanokat, akiknek szinte semmi tünetük nem volt, mégis nagyon erős az ellenanyagszintjük, és olyanokat is, akiknek nagyon erős tüneteik voltak, de pár héttel később semmi ellenanyag nincs a szervezetükben.

A teljes interjút a Magyar Hírlap közli.

(forrás: Magyar Hírlap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés