hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Gyorsan kell kezdeni az emlőrák kezelését

Emlőrákban a műtét és a kemoterápia közötti késlekedés veszélyezteti a túlélést, írja az OTSZ Online.

Amerikai kutatók most megjelent tanulmánya szerint negatívan befolyásolja az emlőrák várható túlélését, ha az emlőrák műtétjétől az adjuváns kemoterápia megkezdéséig eltelt idő túl hosszú. A műtét típusa jelentős szerepet kap ebben a késlekedésben.

A kutatók különösen akkor találták túl hosszúnak a műtét és a kemoterápia közötti időszakot, ha a beteg a masztektomia után rekonstrukción is átesik, ilyenkor a jelenleg ajánlott 120 napon túl is elnyúlhat a kemoterápia megkezdése. Ez a 120 nap alapvetően fontos érték: ha a diagnózis és a kemoterápia megkezdése között 120 napnál hosszabb idő telik el, a teljes túlélés 29%-kal csökken!

Dr. Judy C. Boughey (Mayo Clinic, Rochester, Minnesota) és munkatársai 2019. júliusában az Annals of Surgical Oncology-ban online megjelent tanulmányukban biztatónak találják, hogy az amerikai emlőrákos betegek 89%-a az American Surgeon’s Commission on Cancer ajánlását követve, a diagnózis utáni 120 napon belül megkezdi meg a posztoperatív kemoterápiát . Az arány további javítása érdekében azt javasolják, hogy az egyes intézetek vizsgálják meg, mennyire tudják leszűkíteni az emlőrákos diagnózis és a műtét közötti intervallumot. A késlekedés oka sokszor az, hogy a beteg nem jut el a megfelelő intézetbe, vagy második véleményre vár, vagy az azonnali rekonstrukciós műtét tolódik el. Egyre több friss adat szól amellett, hogy a gyógyszeres kezelés időben történő megkezdése befolyásolja a beteg kilátásait.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés