hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Színesbőrű fiatal nőknél gyakoribb a tripla-negatív emlőrák

Amerikai kutatók egy több mint egymillió beteg adatait felhasználó kutatás során kimutatták, hogy az emlőrákos betegek között a színesbőrű és a 40 évnél fiatalabb nők között magasabb a tripla-negatív emlőrák kialakulásának gyakorisága.

A Georgia State University School of Public Health kutatócsoportja a Cancer folyóiratban számolt be arról, hogy nagy betegmintán végzett elemzéseik szerint a színesbőrű és fiatal nők között az átlagoshoz képest gyakrabban alakul ki tripla-negatív emlőrák (TNBC), azaz nagyobb kockázatú csoportokként kezelendők.

Az elemzésben a United States Cancer Statistics adatbázis 2010-2014 közötti adatait használták fel a szerzők, ebben az Egyesült Államok mellrákos eseteinek 99%-a szerepel. Az összes, több mint egymillió eset 8,4%-ánál diagnosztizáltak tripla negatív emlőrákot – ebben a formában a rosszindulatú sejtek nem rendelkeznek a kétféle hormon (ösztrogén és progeszteron) és növekedési faktor (HER2) jelátvivővel (receptorral), azaz a jóval gyakoribb emlőrákokban megtalálható három támadható sejtes cél közül egyik sincs jelen, aminek következtében a hatóanyagok aktivitása igen rossz, a beteg kilátásai gyengék. Ebben a betegségtípusban a standard kemoterápiával mindössze 10-15%-os választ lehet elérni. A 8,4%-os arányhoz képest a fekete bőrű, nem spanyol származású nőknél 2,3-szoros (21%) volt a TNBC gyakorisága, de a spanyol származású nőknél is 1,2-szeres gyakoriságot figyeltek meg. A 40 évesnél fiatalabb nőknél a TNBC kialakulásának kockázata több mint a kétszerese volt az 50-64 éves korosztálynál megfigyelt gyakoriságnak. További fontos megállapítás, hogy azoknál a nőknél, akiknél későbbi stádiumban diagnosztizáltak emlőrákot, 69%-kal volt valószínűbb, hogy TNBC-ben szenvednek.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink