hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Génterápia Parkinson-kórban

A hatékonysági és biztonságossági vizsgálat sikere azt sugallja, hogy a génterápia egyéb neurológiai betegségek kezelésében is hasznos lehet.

A The Lancet Neurology áprilisi számában Andrew Feigin és munkatársai beszámoltak fázis II-es, dupla-vak, randomizált vizsgálatuk sikeréről, amelyben virális transzferrel glutamát dekarboxiláz gént juttattak pácienseik agyának mindkét oldali szubtalamikus magjába.

Hat hónappal a beavatkozás után a placebó-kezelésben részesültek motoros funkciói 12,7 százalékkal javultak, míg azon betegek mozgása, akikbe a gamma aminovajsav/GABA szintjét növelő enzim génjét fecskendezték, 23 százalékos javulást mutatott. (Parkinson-kórban az agyi dopaminhiány mellett többek között jellemző a fő gátló neurotranszmitter, a GABA szintjének csökkenése is.)

A leggyakrabban tapasztalt mellékhatás a kezelhető, közepes vagy enyhe erősségű fejfájás, illetve hányinger volt, ami valószínűleg a sebészeti beavatkozás következményeképp alakult ki.

A kutatók megjegyzik: a génterápia hatékonysági és biztonságossági vizsgálatának sikere azt sugallja, hogy az egyéb neurológiai betegségek kezelésében is hasznos lehet.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés