hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Nyelőcsőrák és forró tea

A forrón fogyasztott tea, különösen, ha rendszeres alkoholfogyasztással és dohányzással társul, emeli a nyelőcsőrák kockázatát, közli az OTSZ Online.

Kínai kutatások szerint azok körében, akik naponta tűzforró teát fogyasztanak, a teafogyasztás időtartamával exponenciálisan növekszik a nyelőcsőrák kockázata, különösen akkor, ha mellé rendszeres alkoholfogyasztás és dohányzás is társul.

A tanulmányban 450 000 embert 9 évig követve bebizonyosodott, hogy szinergista összefüggés van a forró tea rendszeres fogyasztása, a naponta megivott alkoholmennyiség, valamint a dohányzás és a nyelőcsőrák kockázata között. Az Annals of Internal Medicine-ben megjelent dolgozat szerint a forró teát, a naponta 15 grammnál nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó, ugyanakkor dohányos egyéneknél ötször nagyobb a nyelőcsőrák kockázata a teát csak heti egy alkalomnál ritkábban fogyasztó, 15 gramm napi alkoholnál kevesebbet ivó egyénekhez képest (HR: 5,00). Megkétszereződik továbbá a nyelőcsőrák kockázata a napi rendszerességgel forró teát ivó dohányosoknál a nem dohányzókhoz és teát csak alkalmilag fogyasztókhoz képest (HR: 2,03)

A tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményükben dr. Farin Kamangar (Morgan State University, Baltimore, Maryland) és dr. Neal D. Freedman (National Cancer Institute, Bethesda, Maryland) megegyeztek abban, hogy további vizsgálatok szükségesek, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés