hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Engedélyezték a glukagonos orrspray-t

Az EMA is hozzájárult az első glukagonos orrspray forgalomba hozatalához. A 4 éven felülieknél alkalmazható készítmény a súlyos hipoglikémiás reakciók kezelésére javallt, írja a PharmaOnline.

A cukorbetegeknél – a gyógyszeres terápiától is függően – számolni kell a hipoglikémia rizikójával. A vércukorszint hirtelen esése elsősorban az 1-es típusú cukorbetegeknél fordul elő, de a 2-es típusú diabéteszeseket sem kíméli, főként inzulin-, szulfonilurea- vagy „glinid-” kezeléseknél – írja a PharmaOnline.

Amikor a kockacukor már nem elég…

A hipoglikémia enyhébb formáinál elegendő, ha a beteg könnyen felszívódó szénhidrátot vesz magához. Azonban ez a hipoglikémiás reakció súlyosabb formáinál már nem eredményre vezető; ekkor a májból történő glükóz-felszabadulás glukagonnal történő stimulálására van szükség. Eddig injekciós formában (intramuscularis, i.m.) állt csak rendelkezésre glukagon, aminek az alkalmazására a hipoglikémiás beteg egyedül nem képes, a gyógyszer használatát illetően segítségre szorul. A segítőknek azonban mindössze elenyésző hányada mer/tud injekciót beadni.

Kevesen tudják szakszerűen beadni az i.m. injekciót

A mindennapi tapasztalat azt mutatja, hogy az izomba adandó glukagonos injekció beadására kevesen képesek: a használati módot ismerő, a termék használatát illetően korábban oktatásban részesült segítő személyek mindössze 16 százaléka tudja azt szakszerűen alkalmazni.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Ennek a nehézségnek a kiküszöbölésére törekedve fejlesztették ki a Lilly-nél az intranazálisan adagolható, orrnyálkahártyán át felszívódó, glukagont tartalmazó orrspray-t.

A glukagonos orrspray-t 2019 nyarán engedélyezte az USA gyógyszerügyi hatósága, az FDA. Nemrégiben az EU-ban is zöld utat kapott az intranazálisan adagolható glukagonos készítmény forgalmazása, ami várhatóan 2020 második negyedévében már jelen lehet az európai patikák polcain.

Glukagonos orrspray – számos előnnyel

A glukagonos orrspray egyetlen fix dózisban tartalmaz 3 mg glukagont. Az intramuscularis beviteli móddal szemben egyszerűbb az alkalmazása egy orrspray-nek. Az alkalmazást illetően képzett személyek több mint 94, míg a nem képzett személyek 93 százaléka képes annak a használatára.

A glukagonnál az orrspray mint gyógyszerforma további előnye a tárolhatóság. Az orrspray ugyanis szobahőmérsékleten (30 °C-ig) tárolható. Megjegyzendő, hogy az orrspray a légúti megbetegedésekkel összefüggő orrdugulás esetén is alkalmazható.

A glukagonos orrspray alkalmazásával járó mellékhatások közül a fejfájás, a hányinger, a hányás, a felső légúti irritáció, a szemkönnyezés, a szemkivörösödés és –viszketés említhető.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés