hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Előnyös a tumorjelző festékek használata daganateltávolító műtétekben

Holland és kínai kutatók a fluoreszcens tumorjelző festékek alkalmazásának hatásosságát vizsgálták sebészeti úton eltávolított emlődaganatok esetében. Eredményeik szerint a festékek használatának előnyei meghaladják azok kockázatait, javítják a műtéti pontosságot.

A Nature Communications folyóiratban szeptember 18-án megjelent cikkben hollandiai és kínai onkológiai intézetek munkatársaiból álló kutatócsoport vizsgálta az emlőtumor-eltávolító műtéteknél alkalmazott fluoreszcens festékek használatának eredményeit. A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Marjory Koller et al. Implementation and benchmarking of a novel analytical framework to clinically evaluate tumor-specific fluorescent tracers, Nature Communications (2018). DOI: 10.1038/s41467-018-05727-y.

A tumoreltávolító műtéten átesett emlőrákban szenvedő betegek szervezetéből az operáció során általában a szükségesnél több szövetet, azaz egészséges szövetrészeket is eltávolítanak a sebészek, mivel a daganat melletti egy centiméteres sávot is rutinszerűen kimetszik. Ez egy elővigyázatossági lépés a rejtett rákos sejtek eltávolítása érdekében, de még így is a betegek csaknem húsz százalékánál újabb sebészeti beavatkozásra van szükség a hátramaradó tumorszövetek miatt.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A probléma oka, hogy a rákos sejtek igen nehezen vehetők észre, a sebész gyakran használja az ujját is, hogy a kis göböket kitapinthassa. Ezért a kutatóorvosok már régóta dolgoztak olyan festési eljárásokon, melyekkel javítani lehetne a rákos szövetek észlelhetőségén. Így fejlesztették ki a fluoreszcens festékeket, melyek csak a daganatsejteken bocsátanak ki fluoreszkáló fényt.

Ezt a vizsgálatot a kutatók azért tervezték meg, mert észrevették, hogy a festékek alkalmazása ellenére még nem volt vizsgálat tárgya, hogy használatuk valóban növeli-e a műtéti pontosságot vagy sem. A vizsgálatban egy 8000C nevű vegyületet használtak nyomjelzőnek, melyet egy ma is elterjedten használt onkológiai szerrel, a bevacizumabbal vittek be a daganatokba. Ezt követően 26 önkéntes, már műtétre beütemezett beteget választottak ki, a festéket a betegek az operáció előtt kapták meg.

A kutatók ezt követően megnézték a műtétről készült videofelvételeket, majd az eredményeket összehasonlították a patológiai jelentésekkel. Az eredmények szerint 8 alanynál még a beavatkozást követően is találtak daganatsejteket, bár a jelzőfesték ezek közül 7 betegnél helyesen azonosította a hátramaradó sejteket. Sajnos a festék 2 betegnél megszínezett (bár nagyon halványan) olyan sejteket is, melyek később a szövettani vizsgálat eredményei szerint egészségesnek bizonyultak. A kutatók következtetése szerint a fluoreszcens festékek használatának előnyei az emlőtumor-eltávolító sebészeti beavatkozások során meghaladják alkalmazásuk kockázatait.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés