2022. január. 21., péntek - Ágnes.
hirdetés
hirdetés

Elfogyott a támogatott influenza oltás

Az influenza elleni egyetlen támogatott, háromkomponensű oltóanyag jelenleg nem kapható a patikákban, de hatféle háromkomponensű szezonális oltóanyag is vásárolható vényre a gyógyszertárakban, ezerötszáz-kétezer forintos áron.

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló, illetve kórházba kerülő betegek száma országszerte fokozatosan nő. Az influenzaszezon eddigi négy áldozata közül három embernek a szervezetében a vírus B típusát mutatták ki, amely ellen a háromkomponensű oltóanyag véd, ebből a vakcinából a patikákban csak a drágább kapható.

Az oltóanyagok összetétele megegyezik

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) azt közölte: a különböző háromkomponensű, szezonális oltóanyagok összetétele megegyezik, csak a gyártási technológia lehet eltérő. "A szezonális oltóanyagok összetételét ugyanis minden évben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) határozza meg az északi vagy a déli féltekén leggyakrabban kimutatott influenzavírusok alapján" - tették hozzá.

A közlemény szerint az állam az idén az úgynevezett Fluval AB, háromkomponensű, szezonális oltóanyagból összesen 1,3 millió adagot biztosít a rizikócsoportok számára. Emellett a 2009-ben megjelent új vírus, az A(H1N1) elleni védekezésre akkor gyártott egykomponensű Fluval P-ből még 1,2 millió adag, az Országos Gyógyszerészeti Intézet által bevizsgált és meghosszabbított lejáratú vakcina van.

Utóbbiból a megyei népegészségügyi szakigazgatási szerveknél és a háziorvosoknál mintegy háromszázezer adag van, amelyet térítésmentesen lehet kérni. Emellett az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet raktárában tárolnak mintegy nyolcszázezer adagot, amelyet az egészségügyi kormányzat felajánlott a karitatív szervezetek számára.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága annyit közölt: az állam a kockázati csoportba tartozók (65 év felettiek, krónikus betegek) részére 1,3 millió adagban a háziorvosi szolgálaton keresztül ingyenesen biztosítja a szezonális influenza elleni vakcinát. Emellett a szaktárca is megerősítette, hogy a gyógyszertárakban több, szezonális influenza elleni vakcina is elérhető.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapja szerint az egyetlen, influenza elleni oltóanyag, amelyen ártámogatás van, az a Begrivac, amely így 1253 forint helyett 940 forintba kerül. Ennek a forgalmazását azonban a gyártó Novartis Kft. három hónapra felfüggesztette. A hatályos jogszabályok alapján az OEP tehetetlen az ügyben.

Az OEP a jogszabály felülvizsgálatát kezdeményezi 

A hatályos rendelkezés szerint ugyanis a gyógyszer forgalmazója, gyártója köteles bejelenteni a gyógyszer-nagykereskedőnek, az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek (OGYI), valamint az OEP-nek, ha egy készítmény forgalmazását három hónapra felfüggeszti. Az egészségbiztosító ezt a bejelentést köteles tudomásul venni.

Az OEP tájékoztatása szerint a jogszabályok nem adnak lehetőséget arra, hogy bárkit kényszerítsenek egy termék forgalmazására, még akkor sem, ha védőoltásról van szó. Arra sincs lehetőségük, hogy kezdeményezzék bármely gyógyszer, védőoltás támogatásba történő befogadását. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy bármely más, influenza elleni védőoltás gyártója bármikor kezdeményezheti az általa forgalmazott készítmény támogatásba való befogadását.

Novartis: gyártási problémák merültek fel

A támogatott vakcinát gyártó Novartis Kft. közleménye szerint a múlt év végén jelezték az OGYI-nak, hogy gyártás során felmerült problémák miatt várhatóan 2011. március 31-ig nem tudnak szállítani az oltóanyagból.

Álláspontjuk szerint önkéntesen, elővigyázatossági okokból rendelték el a gyártás megszakítását, mivel egyes gyártási folyamatok felülvizsgálata során eltéréseket tapasztaltak. Hozzátették: "a Novartisnak a betegek biztonsága iránt vállalt felelőssége megkövetelte, hogy ideiglenesen felfüggesszük az oltóanyag gyártását".

Hangsúlyozták, hogy "a már kiszállított vakcinák tekintetében semmiféle biztonságossági aggály nem merült fel".

A cég kitért arra: mivel áprilisban a jelenlegi vakcinatörzs használata már nem indokolt, a Novartis már arra összpontosít, hogy a következő szezonra "új profilú", influenza elleni oltóanyagot biztosíthasson Magyarországon.

A svájci Novartis gyógyszergyár egyébként nehéz üzleti évet vár az idén, miután az előző, negyedik negyedévben a bevételi mutató kivételével romlottak az eredményei az egy évvel korábbihoz képest. A múlt csütörtökön közzétett eredményjelentés szerint a cég dollárban számolt adózott eredménye 2 százalékkal csökkent, elsősorban a Novartis-oltóanyagok iránti kereslet csökkenése miatt.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

„Ezt nem lehet felfogni. Én sem hittem el, mi következik majd”, mondja Kollár István, az Alzheimer című dokumentumfilm készítője, aki a forgatás során személyesen is érintetté vált.

„Amíg nem adom fel, legyőzhetetlen vagyok” mottója már-már szállóigévé vált. Ezt írta fel egy saját molinóra, amikor üzenetet küldött a sorstársaknak.