2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Direkt virucid hatás SARS-CoV-2-fertőzésben

Cetilpiridinium-klorid + benzidamin-hidroklorid fix kombináció

A BH+CPC szopogatótabletta kombináció gyorsabb virucid hatást fejtett ki, mint a CPC szabad aktív vegyületként: magas koncentrációban, 1 perces kontaktidő mellett négy nagyságrenddel csökkentette a víruskoncentrációt. Hasonló csökkenés szabad aktív CPC alkalmazásakor csak 15 perces kontaktidővel, míg a BH+CPC szopogatótabletta közepes koncentrációjának (szopogatótabletta 20 ml-ben feloldva) alkalmazásakor csak 5 és 15 perc közötti kontaktidővel volt elérhető.

A vírusos eredetű légúti fertőzések leggyakoribb kórokozói a pikornavírusok (humán rinovírusok, koronavírusok, orto- és paramixovírusok, RSV), a légúti adenovírusok és más vírustörzsek. A humán patogén vírusok jelentős részét kettős lipidréteg veszi körül, és a fertőzés úgy jön létre, hogy a vírus külső borítéka fuzionál a célsejt membránjával. A külső lipidréteggel rendelkező vírusok számos osztálya idézhet elő emberi megbetegedéseket, az influenzavírusok mellett a koronavírusok is.

A humán koronavírusok a második leggyakoribb vírusos ágensnek számítanak, melyek emberek körében a felső légúti fertőzések (URTI, upper respiratory tract infection) körülbelül 10−15%-áért tehetők felelőssé. Az orrgaratban replikálódnak, és általában enyhe, spontán is gyógyuló URTI-esetekkel hozhatók összefüggésbe. Időről időre felbukkannak azonban virulens koronavírusok, korábban a MERS-CoV és a SARS-CoV-1, az utóbbi időben pedig a SARS-CoV-2 (Covid-19) járványos elterjedése vezetett pandémiához szerte a világon. A Covid-19-infekció leggyakoribb tünete a köhögés és láz, súlyosabb formában pedig légzési elégtelenség alakulhat ki, mely akár halálos is lehet. A vírust cseppfertőzéssel vagy indirekt úton (tárgyak közvetítésével) adja tovább egyik ember a másiknak.

A cetilpiridinium-klorid (CPC, cetylpyridinium chloride) egy kvaterner ammóniumvegyület, mely felületaktív (surfactant) sajátosságainál fogva antiszeptikus hatással rendelkezik. A CPC Gram-pozitív kórokozókkal szemben baktericid hatású, és nagyobb koncentrációban a Gram-negatív baktériumok némelyikével szemben is hasonló hatást fejt ki. Ezen túlmenően antifungális aktivitással rendelkezik, továbbá egyes vírusokkal szemben is hatásos (pl. az influenzavírussal szemben is, mind in vivo, mind in vitro körülmények között), mivel képes károsítani a vírus kettős lipidmembránját. A CPC leginkább szájöblítők, szopogatótabletták és spray formájában érhető el a kereskedelmi forgalomban.

Jelen vizsgálat célja a CPC virucid aktivitásának felmérése volt in vitro körülmények között, háromféle kezelés formájában: 1) CPC szabad aktív vegyületként, 2) a benzidamin-hidroklorid (BH) és a CPC mint szabad aktív vegyület kombinációja, valamint 3) BH és CPC tartalmú szopogatótabletta kombinációja. A szerzők tudomása szerint vizsgálatuk az első, mely a BH+CPC fix dózisú kombinációját tartalmazó szopogatótabletta hatását elemzi SARS-CoV-2 okozta URTI eseteiben.

Anyag és módszerek

A szopogatótabletta használatát szimuláló laboratóriumi körülmények között inkubálták a SARS-CoV-2-t CPC szabad aktív vegyület, BH+CPC szabad aktív vegyület vagy BH+CPC tartalmú szopogatótabletta-szuszpenzió három különböző koncentrációjával 1, 5 és 15 perces kontaktidővel. A fertőzőképes víruspartikulumokat sejtkultúrákban detektálták, majd ennek birtokában kiszámították a vírustitert.

Eredmények

Az eredmények azt igazolták, hogy nagy koncentrációjú szuszpenziók formájában az összes aktív hatóanyag, illetve a BH+CPC kombináció már közepes koncentrációban is a vírustiter négy nagyságrendnyi csökkenését eredményezte. Ezen túlmenően, a BH+CPC szopogatótabletta kombináció a legmagasabb koncentrációban gyorsabban fejtette ki virucid hatását, mint a CPC szabad aktív vegyület formájában önmagában, mivel már akár 1 perces kontaktidő mellett is több mint négy logaritmussal csökkentette a kiindulási víruskoncentrációt.

Megbeszélés és következtetések

A bemutatott in vitro vizsgálat meggyőzően igazolta a CPC virucid hatását önmagában és BH-val kombinációban egyaránt. Kontrollált laboratóriumi körülmények között a nagy koncentrációjú szuszpenziók 10 000-szeres csökkenést eredményeztek az infektív víruskoncentrációban (99,99%-os csökkenés), ami a standard virucid aktivitáshoz szükséges csökkenésnek felel meg. A csökkenés üteme az alkalmazott tesztvegyület koncentrációjának csökkenésével együtt egyre lassabb lett. Az aktív BH/CPC szopogatótabletta és a placebo virucid aktivitása között szignifikáns különbségek mutatkoztak, különösképpen magas és közepes koncentrációjú szuszpenziók alkalmazásakor.

A BH+CPC szopogatótabletta kombináció gyorsabb virucid hatást fejtett ki, mint a CPC szabad aktív vegyületként: magas koncentrációban, 1 perces kontaktidő mellett négy nagyságrenddel csökkentette a víruskoncentrációt. Hasonló csökkenés szabad aktív CPC alkalmazásakor csak 15 perces kontaktidővel, míg a BH+CPC szopogatótabletta közepes koncentrációjának (szopogatótabletta 20 ml-ben feloldva) alkalmazásakor csak 5 és 15 perc közötti kontaktidővel volt elérhető. Ez az a koncentráció, mely a szopogatótabletta tényleges használatával elméletileg elérhető.

 

Összefoglalás

A jelen vizsgálatban létrehozott kontrollált és előre megtervezett laboratóriumi környezet jól utánozta a szájüregben fennálló élettani körülményeket. Mindhárom aktív tesztvegyület (CPC, BH/CPC szabad aktív vegyületként és BH/CPC szopogatótabletta formájában) jelentős virucid aktivitást tanúsított in vitro feltételek között. A vizsgálat továbbá jelentős különbségeket igazolt az aktív BH/CPC szopogatótabletta és a placebo szopogatótabletta között, illetve azt erősítette meg, hogy a BH és CPC kombinációja szabad vegyületként és szopogatótabletta formájában is hatásosabb, mint a CPC önmagában.

 

Forrás: Steyer A, et al. A throat lozenge with fixed combination of cetylpyridinium chloride and benzydamine hydrochloride has direct virucidal effect on SARS-CoV-2. COVID. 2021;1:435–446.

Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A december végén megjelent jogszabály változások, így a fix díj elvonása, és az új indikátor rendszer bevezetése korántsem segíti a magyar közfinanszírozott alapellátás működését.