hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Az influenzaoltás és hipertónia-mortalitás

Az influenza elleni védőoltás felvétele a hipertóniásoknál csökkenti a kardiovaszkuláris mortalitást az influenza-szezonban, írja a PharmaOnline.

Az Európai Kardiológusok Társasága (European Society of Cardiology; ESC) 2019 szeptemberében Párizsban tartotta az éves kongresszusát. Ott prezentálták - többek között – azokat az eredményeket, amik alapján az arteriális hipertóniásoknál az influenza elleni védőoltás felvétele protektív hatású mind a kardiovaszkuláris, mind az összmortalitás vonatkozásában, írja a PharmaOnline.

Az influenza erősen megterheli a szív- és érrendszert

A kardiovaszkuláris alapbetegséggel küzdőknél az influenza rövid időn belül életveszélyes krízisállapotot idézhet elő. Már korábban írtunk arról, hogy az influenzás megbetegedés akár 6-10-szeresére is növelheti a szívinfarktus esélyét. Az influenza B fertőzés ebből a szempontból kockázatosabbnak bizonyul, mint az influenza A vírus okozta infekciók. Míg előbbi 10,11-szeresére, addig utóbbi 5,17-szeresére emeli a nem kívánatos kardiovaszkuláris esemény kockázatát.

Megjegyzendő, hogy az influenzán kívül egyéb légúti patogének is hozzájárulnak a szívinfarktus rizikójának megsokszorozódásához. A respiratorikus szinciciális vírus (RSV) 3,51-szeresére emeli, míg egyéb légúti kórokozók átlagosan 2,77-szeresére növelik a szívinfarktus bekövetkezésének a rizikóját.

Kardiovaszkuláris alapbetegség esetén ajánlott az influenza elleni védőoltás

Tudva ezt, számos szakmai szervezet a fiatal szív- és érrendszeri betegeknek is ajánlja az influenza elleni szezonális oltást, amit egyébként elsősorban a 60 év felettieknek javasolnak.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A hipertóniások eddig nem számítottak kiemelten veszélyeztetettnek az influenza szempontjából. Egy nemrégiben végzett dániai vizsgálat eredményei minderre rácáfolnak, igazolva azt, hogy a magas vérnyomásos betegeknél is érdemes az influenza elleni védőoltást felvenni.

18 százalékkal lehet alacsonyabb az összmortalitás

608452 dániai felnőtt gyógyszeres kezelési aktáit tekintették át a Koppenhágai Egyetem kutatói. Arra keresték a választ, hogy az antihipertenzív gyógyszereket (béta-blokkolók, diuretikumok, kalcium-antagonisták, renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer antagonistái) szedők körében miként hat az influenza elleni védőoltás felvétele az influenza-szezon alatt (december 1. – április 1.) tapasztalható mortalitásra.

Öt influenza-szezon alatt a vizsgálatba bevontak 3,5 százaléka (21571 fő) vesztette életét. Közülük 12270 ember kardiovaszkuláris okra visszavezethetően halálozott el, míg 3846 beteg szívinfarktus vagy szélütés miatt halt meg.

Azoknál, akik be voltak oltva az influenza elleni vakcinával, 18 százalékkal alacsonyabbnak adódott az összhalálozás aránya (HR 0,82; 0,79-0,85; 95 százalék CI). A védőoltásra visszavezethetően 16 százalékkal (HR 0,84; 0,80-0,89) csökkent a kardiovaszkuláris okokra visszavezethető, míg köztük 10 százalékkal csökkent a szívinfarktus vagy a szélütés miatti elhalálozás (HR 0,90; 0,82-0,98; 95 százalék CI).

(Forrás: ESC365)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés