hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Szakmai irányelvek a leszokáshoz

Az EMMI állásfoglalása a dohányzásról

A dohányzás okozta kettős függés eredményes kezelésének két alapvető pillére a hatékony farmakoterápia és a viselkedésterápia, amelyek együttesen a leszokásra motivált dohányzók 25-30%-ában elérik a céljukat.

A hagyományos dohánypiac világszerte észlelhető szűkülése és az ebből következő nyereséghiány a dohányipart az új típusú dohánytermékek gyártására és forgalmazására kényszeríti. A reklámtevékenység hátterében a hagyományos dohánytermékek használatának csökkenéséből kieső haszon pótlása miatti üzleti érdek áll. Komoly gondot jelent, hogy miközben a hagyományos dohánytermékek fogyasztása Magyarországon érdemben nem csökken, az új típusú dohány- és nikotintartalmú élvezeti termékek használata hazánkban is terjed, ahogy ez világszerte megfigyelhető. A technológiai újdonság, a sokféle, kedvelt ízesítésű termék és a burkolt és nyílt véleményformáló (influencer) tevékenység a közösségi médiában ösztönözheti a termék kipróbálását a korábban nemdohányzó fiatalok körében is.

Az új típusú dohánytermékek nem alkalmasak a leszokásra: dohányzóknál fenntartják a nikotin- és szokásfüggést, nemdohányzó fiataloknál pedig a függőség kialakulását okozhatják. A reklámok azzal ártanak, hogy figyelmen kívül hagyják vagy helytelenül tárgyalják a leszokás bizonyítottan hatékony módszereit és eredményességét.

A dohányzás okozta kettős függés eredményes kezelésének két alapvető pillére a hatékony farmakoterápia és a viselkedésterápia, amelyek együttesen a leszokásra motivált dohányzók 25-30%-ában elérik a céljukat. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának a dohányzásról való leszokás támogatásról szóló egészségügyi szakmai irányelve ismerteti a bizonyítékokon nyugvó módszerek részleteit.

Magyarországon tehát rendelkezésre állnak a hazai és nemzetközi szakma által elismert és ajánlott dohányzásról való leszokást támogató irányelvek és módszerek. Ingyenesen elérhető az egyéni támogató programot kínáló Quitline telefonos leszokás támogató program (80/44-20-44), valamint a szakellátásban egyéni vagy csoportos program is. Különösen fiatalok számára hasznos a „Gond? Egy szál se!” okostelefonos alkalmazás.

A hazai nyomtatott és elektronikus orvosi sajtóban rendszeresen olvashatóak a leszokást támogató módszereket ismertető és a farmakoterápiát érintő, szakemberek által írt cikkek, továbbá az új típusú dohánytermékek veszélyeit tárgyaló írások:

  • Fényes M, Cselkó Z. Dohányzás leszokás támogatás - szakmai bizonyítékok alapján. Medical Online 2017. június 23., illetve 2019.;
  • Fényes M, Cselkó Z. Paradigmaváltás a nikotin fogyasztásban? Hová gurul a váltás labdája? Tudásunk az elektronikus cigarettáról. Orv. Hetilap Levél a szerkesztőhöz, 2019,160; 22. sz. 880-881;
  • Cselkó Z, Kovács G. Hevített dohánytermékek: a dohányipar újabb stratégiája a dohányzás visszaszorításáért folyó küzdelem lassítására. Medical Tribune 2019.).

Az egészségügyi szakembereknek és leszokni vágyó dohányzóknak egyaránt számos internetes portál kínál szakmailag helytálló információt (www.leszokastamogatas.hu, www.leteszemacigit.hu, www.koranyi.hu; www.tudogyogyasz.hu)

Az Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ (a továbbiakban: DLTK) az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet új szervezeti egységeként alakult meg 2012-ben. Feladata, hogy közreműködjön a dohányzás visszaszorítását célzó szakmai tevékenységben, kezdeményezze a vonatkozó szakmai irányelvek kialakítását, konkrét módszertani és szakmai segítséget adjon a leszokás támogatáshoz és ehhez megfelelő szakembereket képezzen, oktatási feladatokat is ellátva. A DLTK által tartott leszokás támogató továbbképzésen való részvételre folyamatosan van lehetőség. 2019 végéig 2300 egészségügyi dolgozó kapott képzést a kibővített minimálintervenció, illetve a programozott intenzív leszokást támogató tevékenység és a helyes farmakoterápia alkalmazása tárgyában.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés