hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Átlagosan fél évet kell várni tüdőátültetésre

A tüdőt súlyosan roncsoló Covid-19 miatt is végeztek már transzplantációt, Magyarországon is, derül ki a Növekedés.hu összeállításából.

A hivatalos várólista szerint tizenhatan várnak jelenleg tüdőátültetésre Magyarországon, ketten azonban aktuálisan nincsenek olyan állapotban, hogy transzplantálhatók lennének. A nyolc országot, köztük hazánkat is magába foglaló Eurotransplant régióban összesen körülbelül 600 beteget tartanak nyilván tüdőátültetésre, köztük olyanokat, akik a koronavírus-fertőzés következtében kerültek kritikus állapotba.

A világban több tucat tüdőátültetést végeztek koronavírus-fertőzötteknél, Magyarországon eddig egyetlen egyet. 2021 májusában egy 41 éves férfi életét mentették meg ilyen beavatkozással.  A férfi márciusban került be az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Intenzív Osztályára, ahol 40 napig volt műtüdőn. A fertőzés következtében azonban már nem lehetett levenni a gépről, olyan mértékben roncsolódott a tüdeje, hogy felkerült az Eurotransplant sürgősségi várólistájára.

A tüdőátültetéshez nagyon sok szempontnak meg kell felelnie egy páciensnek: nem mindegy, milyen állapotban van, kibírja-e a műtéttel, a kezelésekkel járó terhelést a veséje, a szíve, de az sem, hogy volt-e daganatos betegsége, milyen állapotban vannak az izmai, a csontozata, van-e jelentős túlsúlya. (Ezek a műtétet követő felépülésnél bírnak fokozott jelentőséggel.)

Amíg egy beteg a listán van, az orvosi team folyamatosan nyomon követi az állapotát, és az aktuális értékeknek megfelelően változtatják a szükséges kezeléseket. A legtöbben otthonukban töltik a várakozási időt, de aki olyan rossz állapotban van, hogy már nem bocsájtható otthonába, a műtétet kórházban kell kivárnia.

Ez lehet a helyzet a Covid-19 miatt tüdőátültetésre szoruló páciensekkel. A várólistára a betegeket állapotuk súlyosságának figyelembevételével sorolják be, vagyis azok, akik aktuálisan a legrosszabb kilátásokkal számolnak, intenzív osztályos kezelést kapnak, esetleg lélegeztetőgépen, vagy akár műtüdőn vannak, megelőzik a stabil állapotú betegtársaikat.

A teljes összeállítást a Növekedés.hu közli.

(forrás: Növekedés.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés