hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Alzheimer Café nyílt Kecskeméten

Alzheimer Café néven indított klubot az Egészségfejlesztési Iroda Kecskeméten, közölte a BAON.

Alzheimer-kórban és a demencia más típusaiban szenvedő betegek, valamint ápolóik és családtagjaik számára indított klubot a Kecskemét Járási Egészségfejlesztési Iroda Alzheimer Café névvel. A programsorozat nyitórendezvényét kedden tartották az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságának (ESZII) oktatási központjában, melynek során dr. Menyhárt Miklós, családorvos, az első hazai Alzheimer Café alapítója ismertette a megjelentekkel a klub alapelveit, legfőbb célkitűzéseit.

– Az Alzheimer Café olyan közösségi összejövetelre ad lehetőséget, ahol a demenciában szenvedők hozzátartozói, a betegek és a szakemberek együtt le tudnak ülni egy olyan környezetben, ahol mindenféle kötöttség nélkül tudnak egymással beszélgetni. Ahol azt a stigmát, melyet egy demens beteg a családban okoz, el lehet kerülni – magyarázta, majd hozzátette: az Alzheimer Cafékat francia mintára honosította meg Magyarországon.

– 2014-ben Győrben indult az első Alzheimer Café hazánkban, azóta immár több mint hatvan helyszínen működik Magyarországon. Ez nagyon lényeges dolog, hiszen Nyugat-Európában is láthatjuk, hogy az Alzheimer-kór mint gyógyíthatatlan betegség komoly társadalmi és szociális problémát is jelent, melyet az emberek egyedül nem tudnak megoldani – mondta, majd hozzátette: a klub legfőbb célja a betegek és az őket ápolók életminőségének javítása mellett, hogy megteremtse a demens betegeket elfogadó társadalom kialakításának lehetőségét.

A teljes cikk

(forrás: Baon.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés