hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A terhesek hányingerének és hányásának befolyásolása

Ismeretes, hogy a terhesek közel felének van hányingere és hányása az első trimeszterben. További 25% csupán hányingerről tesz említést. 

Azt is érdemes megemlíteni, hogy e panaszok és tünetek minden harmadik nőben kifejezettek, és akadályozzák őket a mindennapi életvitelben.

A terhesek kis hányada kórházba kerül dehidráció vagy testsúlycsökkenés miatt. Nagyon sokan diétás tanácsokat igyekeznek betartani, s kb. a terhesek 10%-a igényel gyógyszeres beavatkozást. Randomizált vizsgálatokra alapozott evidenciák támasztják alá az alábbi terápiát: 10–25 mg B6 vitamin 8 óránként és 25 mg doxylamin lefekvéskor + 12,5 mg doxylamin minden reggel és délután. Ez a gyógyszerkombináció az USA-ban recept nélküli gyógyszerként kapható.

A randomizált vizsgálatok azt mutatták, hogy e kombináció alkalmazásakor 70%-kal csökkennek a tünetek és panaszok, és az Amerikai Nőgyógyász Társaság első választásként ajánlja. Amennyiben ez a kezelés nem hatásos, phenothiazin, metoclopramid vagy ondasetron, esetleg prochlorperazin lehet a következő választás. Methylprednisolont a terhesség 10. hete előtt ne adjanak.

Forrás: N Engl J Med 2010; 363: 1544-1550.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés