hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A limfocitopénia és neutrofil-limpfocita arány jelentősége

Ismert tény, hogy a bakteriémiával járó tüdőgyulladások mindig súlyosabb lefolyásúak, mint ha a kórokozó nem kerül be a véráramba. 

Sürgősségi osztályon retrospektív vizsgálatot végeztek annak kiderítésére, hogy a területen szerzett tüdőgyulladások esetén a különböző infekciókra utaló markerek mennyire használhatók annak előrejelzésére, hogy a betegben nagy valószínűséggel bakteriémia is kialakult.

Ismert tény, hogy a bakteriémiával járó tüdőgyulladások mindig súlyosabb lefolyásúak, mint ha a kórokozó nem kerül be a véráramba. A vizsgált pneumoniák közül 92 betegben bekövetkezett a véráramfertőzés, s 92 esetben ez nem történt meg.

Sem a fehérvérsejtszám, sem a neutrofil leukociták száma nem mutatott a 2 csoport között különbséget. Ugyanakkor azt találtak, hogy az abszolút limfocitopénia és a neutrofil-limfocita arány jól jelzik előre a várható súlyosabb lefolyású pneumoniát már a sürgősségi osztályokon. E vizsgálatok egyszerűek, a mindennapi gyakorlatban benne vannak, s plusz költséget nem jelentenek.

Forrás: Crit Care 2010; 14 (5), R 192.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés