2022. május. 17., kedd - Paszkál.
hirdetés
hirdetés

A limfocitopénia és neutrofil-limpfocita arány jelentősége

Ismert tény, hogy a bakteriémiával járó tüdőgyulladások mindig súlyosabb lefolyásúak, mint ha a kórokozó nem kerül be a véráramba. 

Sürgősségi osztályon retrospektív vizsgálatot végeztek annak kiderítésére, hogy a területen szerzett tüdőgyulladások esetén a különböző infekciókra utaló markerek mennyire használhatók annak előrejelzésére, hogy a betegben nagy valószínűséggel bakteriémia is kialakult.

Ismert tény, hogy a bakteriémiával járó tüdőgyulladások mindig súlyosabb lefolyásúak, mint ha a kórokozó nem kerül be a véráramba. A vizsgált pneumoniák közül 92 betegben bekövetkezett a véráramfertőzés, s 92 esetben ez nem történt meg.

Sem a fehérvérsejtszám, sem a neutrofil leukociták száma nem mutatott a 2 csoport között különbséget. Ugyanakkor azt találtak, hogy az abszolút limfocitopénia és a neutrofil-limfocita arány jól jelzik előre a várható súlyosabb lefolyású pneumoniát már a sürgősségi osztályokon. E vizsgálatok egyszerűek, a mindennapi gyakorlatban benne vannak, s plusz költséget nem jelentenek.

Forrás: Crit Care 2010; 14 (5), R 192.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A Magyar Tudományos Akadémia székháza ad otthont Budapesten a 2022-es Sclerosis Multiplex Világnapnak május 28-án.

Hiába kérte többek között a Magyar Orvosi Kamara is, hogy külön egészségügyi minisztérium feleljen a jövőben az egészségügyet érintő döntésekért, ez a jelek szerint nem fog megvalósulni.