hirdetés
2022. június. 27., hétfő - László.
hirdetés

A kiégés lassan halálos betegséggé fajul

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) egyik legfrissebb felmérése szerint a kiégés (burnout) 2030-ra első helyen állhat a leghalálosabb betegségek között, megelőzve a szívinfarktust. A betegségnek gazdasági hatásai is jelentősek, Nagy-Britanniában 4 millió, az USA-ban 550 millió munkanap vész el a kiégés miatt.

Egy friss spanyol kutatás szerint, melyet a Zaragoza Egyetemen 409 munkatárs részvételével végeztek, a munkavállalói kiégésnek 2 kulcs faktora van: a munkahelyi stressz (főként a monotonitás és a túlterheltség érzése), illetve az elismerés hiányának érzése. A kutatás szintén kimutatta, hogy szükséges a monotonitás valamilyen formájú megtörése, illetve nem egészséges, ha valaki hosszú ideig ugyanazt a munkát végzi, vagy egy munkahelyen dolgozik.

A Mercer HR tanácsadó cég felmérése (What’s Working), melyben fél év alatt 17 különböző országból közel 30 ezer amerikai munkavállalót kérdeztek meg, megmutatta, hogy szemben a 2005-ös 23 százalékkal, jelenleg az amerikai dolgozók 32 százaléka új munkahelyet keres a jelenlegi helyett. További 21 százalékuk nem biztos felmondásában, azonban gondolatban már rég elhagyta munkahelyét. A távozás aránya a fiatalabbak körében nagyobb arányú, a 25-34 év közötti alkalmazottak körében 40 százalék, míg a 24 évesek és annál fiatalabbak körében 44 százalék.

A kanadai vállalatok számára a munkavállalói morál és a kiégés jelenti a legnagyobb problémát. A több mint 3000 megkérdezett vezető 54 százaléka a morál elvesztését és a kiégést tekintette a legnagyobb munkahelyi problémának, megelőzve a tehetséges munkatársak elvesztésének kockázatát (51%).

„Pontos adatok és felmérések nincsenek arra nézve, hogy hány embert érinthet hazánkban a kiégés-szindróma (burnout). Az viszont bizonyos, hogy egyre többen, és egyre fiatalabb korosztály keres meg minket ezekkel a tünetekkel. Tapasztalataim szerint korábban jellemzően a 40 év felettieket érintette a kiégés, napjainkra viszont ez már a 30-as éveikben járókra is jellemző” – mondta el Bikfalvi Réka, a Lélekkel az Egészségért Alapítvány vezetője.

A kiégés szempontjából veszélyeztetettek, akik nagy nyomás alatt dolgoznak, kevés a sikerélményük, sok és nehéz helyzetben lévő és/vagy ingerült emberrel találkoznak, illetve nehéz és lelkileg megterhelő élményeket élnek át. A kiégés legsúlyosabb szakmai következménye az empátiás kapacitás kimerülése. 

Testi tünetekben is jelentkezik a kiégés, ilyen például az alvászavar, testsúlyváltozás, pszichoszomatikus tünetek, kipihenhetetlen fáradtság érzése, gyakori betegeskedés. Jellemző továbbá a krónikus szorongás, depresszív reakció, hipománia (elhúzódó felpörgött állapot), rögeszmésség, érzelmi távolságtartás, ingerlékenység, gyakori balesetezés és táplálkozási zavarok.

A Lélekkel az Egészségért Alapítvány a kiégés jelentőségét felismerve egy széleskörű akkreditált programot hozott létre, amely a kiégés stádiumainak fontos témáival foglalkozik. Az alapítvány fő célja a pszicho-edukáció és prevenció, de szakembereik foglalkoznak kezeléssel és rehabilitációval is. A program 3 alkalommal, 3 órás egységekben dolgoz fel a kiégés szempontjából fontos témákat.

(forrás: Lélekkel az Egészségért Alapítvány, HarmoNet)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Ebben a faluban egyáltalán nem ritkaság 100 évesnek lenni. Sőt, Vittorio-nak és Piuccia-nak köszönhetően idén már 10 matuzsálemet fognak számolni.