hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

A gyermekorvosok tiltanák az energiaitalokat 18 év alatt

A gyermekorvosok véleménye az, hogy az energiaital fogyasztását a 18 év alatti korosztálynak meg kellene tiltani, közli a hirado.hu.

Az energiaital túlzott fogyasztása a tinédzsereknél vérnyomásproblémákhoz és akár szívritmuszavarhoz is vezethet” – hívta fel a figyelmet Rovács Melinda gyerekorvos az M1 Híradóban a hiradó.hu szerint. – Fokozottan érzékenyek az energiaitalra és a koffeinre, ezért fokozottan jelentkezhetnek a tünetek. Ha valaki e mellé még alkoholt is fogyaszt, akkor az alkohol és a koffein együtt vagy az energia együtt fokozza egymás hatását. Emiatt szintén a keringési problémák esélye nagyobb, ilyenkor előfordulhat az, hogy akár egy egészségesnek tűnő fiatal is keringési elégtelenségbe, súlyos szívritmuszavarba zuhan bele, aminek vége újraélesztés vagy ne adj isten halál – magyarázta Rovács Melinda.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ már több mint 10 évvel ezelőtt figyelmeztetett az energiaitalok veszélyeire, azóta több ajánlást is kiadtak. Azt is szorgalmazzák, hogy Magyarországon se lehessen energiaitalt reklámozni és árusítani a 18 éven aluliaknak.

A gyermekorvosok véleménye az, hogy az energiaital fogyasztását a 18 év alatti korosztálynak meg kellene tiltani, mert egyre inkább divatossá válik az energiaital-fogyasztás, már az általános iskolások körében is, a 14–18 éves korosztálynál pedig szinte járványszerűen terjed” – hangsúlyozta Bense Tamás gyermekorvos.

Az ital akkor is káros hatással lehet a szív- és érrendszerre, ha valaki nem fogyaszt nagy dózist, viszont rendszeres energiaital-fogyasztó. A legveszélyeztetettebb a gyermekek, fiatalok, a várandós nők, a koffeinre érzékenyek, és a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők.

(forrás: hirado.hu/M1)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Az Omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja.