2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A „COVID-lábujj” is jellemző tünet lehet

A Qubit szerint tudományos bizonyíték még nincs rá, de egyre több amerikai orvos számol be egy új jellemző COVID-19-tünet, a COVID-lábujj észleléséről.

Ilyenkor a páciensek lábfején és lábujjain pirosas-lilás-kékes elszíneződés, esetleg sebek jelennek meg. Erre a jelenségre egyelőre nem találtak meggyőző magyarázatot a fertőző betegségekkel foglalkozó szakértők. Annyit tudni, hogy a sebek érintésre fájnak, égő érzést okoznak – mondta Ebbing Lautenbach, a fertőző betegségekkel foglalkozó részleg vezetője a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karán.

A tünetről beszámoló orvosok tapasztalatai szerint a COVID-lábujjak azoknál jelennek meg, akiknek semmilyen más tünetük nincs – hasonlóan ahhoz, ahogy a szaglás- és ízlelésvesztés is tipikusan aszimptomatikus fertőzötteknél jelentkezik amerikai és brit fül-orr-gégészek tapasztalatai szerint. Mivel a betegség korai szakaszában jelentkeznek ilyen tünetekkel, a COVID-lábujjasok körében gyakrabban hoznak negatív eredményt a vírustesztek.

Míg egyeseknél a lábfejeken felbukkanó sebek hét-tíz napon belül gyógyulnak, másoknál továbbfejlődik a betegség, és megjelennek a légzőszervi tünetek – ismertette Lautenbach a tapasztalatokat.

További érdekesség, hogy a tünet minden más korcsoportnál jellemzőbb volt a gyerekkorú és fiatal felnőtt páciensekre, aminek Lautenbach szerint az is lehet az oka, hogy az ő immunrendszerük jobban működik. A szakértő szerint a COVID-lábujjakról olasz orvosok is beszámoltak már márciusban, és ahogy az információ elért az amerikai orvosokhoz, ők is egyre többször fedezték fel betegeiken.

További részletek

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés