hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Mikor és hogyan?

A biológiai terápia kiegészítése psoriasisban

Ha az önmagában alkalmazott biológiai terápia nem kellően hatásos, szükségessé válhat kombinált kezelést bevetni – ennek mikéntjére ad bizonyítékokon alapuló útmutatást az amerikai Medical Board of the National Psoriasis Foundation.

Bár a psoriasis biológiai terápiája az esetek többségében hatásosnak bizonyul, vannak kivételek, amikor szükségképpen indokolttá válik a kombinációs kezelés. A JAMA Dermatology című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői a biológiai ágensek más szisztémás kezelési módokkal – köztük a fototerápiával és orális készítményekkel – történő kiegészítéséhez nyújtanak hasznos gyakorlati útmutatást a rendelkezésre álló irodalmi adatok alapján. A Medical Board of the National Psoriasis Foundation szakértői a Medline adatbázisában több mint hat évtizedre visszamenőleg (1946–2013) fellelhető adatok birtokában folytattak szakmai párbeszédet és alkottak állásfoglalást a követendő kombinációs kezelési stratégiákról.

A biológiai terápia más kezelési módokkal való kiegészítése egyértelműen javíthatja az ellátás eredményességét a psoriasis nehezen kezelhető eseteiben, a szakirodalom azonban kevés bizonyítékkal szolgál a középsúlyos-súlyos psoriasis ilyen jellegű kombinációs kezelésének hatásosságáról és biztonságosságáról – derül ki az áttekintésből. Ami viszont bizonyított: a biológiai terápia – például az etanercept vagy az adalimumab – fényterápiával való kombinálása nagy valószínűséggel hatásosabban enyhíti a betegség tüneteit, mint a kétféle kezelés bármelyike önmagában. Hasonlóképpen, az etanercept és a methotrexat együttes alkalmazása is igazoltan hatásosabb, mint a két szer külön-külön. Az infliximab és a methotrexat kombinációjáról is leírták, hogy hatásosabb az infliximab monoterápiánál. A kombinációs kezelés egy további lehetséges iránya az acitretin és az etanercept párhuzamos alkalmazása, amely lehetővé teszi az etanercept adagjának csökkentését a hatásosság megtartása mellett.

A nagy dózisú ciklosporin-kezelés hosszú távon nem javasolható a renovaszkuláris rendszerre kifejtett káros hatásai miatt. Rövid távon azonban elfogadható a ciklosporin és az etanercept vagy a ciklosporin és az adalimumab együttes alkalmazása a psoriasis fellángolásainak tompítására.

A biológiai terápiák más szerekkel történő kombinálása esetén a methotrexat az elsőként választandó kiegészítő ágens. Másodikként az acitretin kiegészítő alkalmazása javasolt, míg ezek hatástalansága esetén a biológiai terápia és a fototerápia együttese mellett dönthet a kezelőorvos – vonja le a következtetést a szakértői munkacsoport. A biológiai terápiák és a ciklosporin, illetve kétféle biológiai ágens egyidejű alkalmazásáról jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő irodalmi adat, így ezek hatásosságára és biztonságosságára vonatkozóan nem vonható le egyértelmű következtetés.

 

Kiegészítő helyi kezelések

A szisztémás terápia fontos kiegészítője a helyi kezelés, amelynek bázisát a lokális szteroidkészítmények és ezek kombinációi képezik. A helyi kortikoszteroid-terápia más lokális vagy szisztémás kezelésekkel kombinált alkalmazása kifejezetten ajánlott a pikkelysömör enyhe vagy középsúlyos formáiban.

A D3-vitamin és analógjai a D-vitamin-receptor által közvetített szignálfolyamatok befolyásolásával tompítják a gyulladásos folyamatokat; emellett gátolják a keratinocyták hyperproliferációját és elősegítik differenciálódásukat. Súlyos psoriasis vulgaris esetén a lokális D3-vitamin-analógok szinergizálnak az UV-fényterápiával és a szisztémás ciklosporin-kezeléssel. A vegyületek hatékonyságát növeli, ha a lokális készítményekben kortikoszteroidokkal kombináljuk őket. Általában jól tolerálhatók. A helyileg alkalmazott D-vitamin-analógok közül a kalcipotriol hatásosságát támasztja alá a legtöbb klinikai tapasztalat.

 

Források:

  1. Armstrong A. W. et al. Combining Biologic Therapies With Other Systemic Treatments in Psoriasis. Evidence-Based, Best-Practice Recommendations From the Medical Board of the National Psoriasis Foundation. JAMA Dermatol. Published online December 17, 2014. doi:10.1001/jamadermatol.2014.3456
  2. A psoriasis vulgaris helyi kezelése – szakmai irányelv. Összeállította: Dr. Kui Róbert, Dr. Gyulai Rolland, Dr. Kemény Lajos; SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika)

Dr. B. D.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés