hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Zöld utat kapott az Egis biohasonló terméke

Az Európai Bizottság engedélyezte az Egis infliximab hatóanyagot tartalmazó biohasonló termékének forgalomba hozatalát.

Az Egis pénteki közleménye szerint az infliximab hatóanyagot tartalmazó Remsima az első biohasonló, úgynevezett monoklonális antitest, amelyet az Európai Bizottság engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakvéleménye alapján. A szer számos autoimmun betegség kezelését teszi elérhetővé az eredeti készítménynél alacsonyabb áron.

Az Egis terméke az originális referencia készítmény, a Remicade indikációira kapott forgalmazási engedélyt, ezek a reumás ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis), a gyermek- és felnőttkori Crohn-betegség, a gyermek- és felnőttkori fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa), a Bechterew kór (spondylitis ankylopoetica), a pikkelysömör (psoriasis), valamint a pikkelysömör okozta ízületi gyulladás (arthritis psoriatica).

A biohasonló készítmények a generikumokhoz hasonlítanak annyiban, hogy egy már piacon lévő originális gyógyszerkészítmény - egy biotechnológiai eredetű fehérjemolekula - reprodukciói.

Az Egis és a dél-koreai biotechnológiai vállalat, a Celltrion-csoport 2010-ben kötött együttműködési megállapodást 8 biohasonló termék forgalmazására. A most forgalomba hozatali engedélyt kapott termék az első a megállapodásban foglalt készítmények közül. Az Egis kizárólagos forgalmazási jogot szerzett a FÁK öt országában, beleértve Oroszországot, további 12 közép-európai országban - köztük Bulgáriában, Csehországban, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában, Romániában, Szlovákiában és Magyarországon - pedig társ-kizárólagosságú jogú forgalmazója lesz ezeknek a gyógyszereknek.

Az elmúlt hónapok során a készítmény forgalomba hozatalát már jóváhagyták Azerbajdzsánban, Fehéroroszországban, Grúziában, Kazahsztánban és Moldovában. Az Egis a FÁK-országokban a biohasonló infliximab terméket saját védjegyével, Flammegis néven hozza forgalomba.

Korábbi közlés szerint az Egis 2014-től - a fontosabb piacokra lépés után - évi 30 millió euró (mintegy 9 milliárd forint) forgalmat vár az új termékektől.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink