hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 91
#1
Medical Online >> Atópiás Dermatitisz
2022-05-30

Az atópiás ekcéma igen gyakori, krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely az esetek jelentős százalékában már csecsemő- vagy kisdedkorban manifesztálódik. Patogenezisében a genetikai hajlam, immunregulációs eltérések, az epidermális barrier funkció károsodása egyaránt szerepet játszanak. A betegség lefolyását, a klinikai tünetek fellángolását szignifikánsan befolyásolja számos külső és belső környezeti faktor, így hormonális, emocionális, éghajlati tényezők, infekciók, inhalatív allergének, kontakt allergének, bizonyos élelmiszerek.

#2
Medical Online >> Atópiás Dermatitisz
2022-05-30

Vajon mi határozza meg leginkább gyermekkori atópiás dermatitiszben a szülők együttműködését a javasolt kezelésekkel? Ebben a cikkben azokat a kommunikációs módszereket mutatjuk be, amelyek atópiás dermatitiszben igazoltan növelik a kezelés hatékonyságát.

#3
Medical Online >> Atópiás Dermatitisz
2022-05-30

Az atopiás dermatitis (AD) az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati kórkép, mely világszerte a gyermekek körülbelül 20%-át, a felnőttek 2,1–4,9%-át érinti.

#4
Medical Online >> Atópiás Dermatitisz
2022-05-30

A felnőttkori AD az esetek egy részében gyermekkori megbetegedés perzisztálása, máskor a betegség felnőttkorban jelentkezik először vagy tér vissza a gyermekkori tünetek megszűnését követően.

#5
Medical Online >> Reumatológia
2022-04-25

A célzott terápiák, így a biologikumok (bDMARD) és a szintetikus célzott betegségmódosító gyógyszerek (tsDMARD) nagy áttörést hoztak a gyulladásos reumatológiai kórképekben, így rheumatoid arthritisben (RA) szenvedő betegek kezelésében. Új dimenziók nyíltak meg a betegek és kezelőorvosaik előtt.

#6
Medical Online >> Reumatológia
2022-02-28

A juvenilis idiopathiás arthritis (JIA) a leggyakoribb gyermekkori krónikus ízületi gyulladásos megbetegedés. Egy ismeretlen eredetű heterogén betegségcsoport, mely 16 éves kor előtt kezdődik, az arthritis legalább hat hétig fennáll, és hátterében más betegséget igazolni nem lehet.

#7
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2021-12-31

Magyarországon a gyógyvizek és a hozzájuk kapcsolódó egyéb fizioterápiás eljárások és fürdőgyógyászati kezelések révén számos konzervatív kezelési lehetőség adódik a mozgásszervi betegségek kezelésére.

#8
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2021-12-13

Bár a pikkelysömört nem tekintik a Covid-19 szempontjából kockázati tényezőnek, mivel gyakran társul elhízással, ezért az ilyen betegekben a fertőzés nagyobb valószínűséggel válhat súlyossá.

#9
Medical Online >> Reumatológia
2021-06-15

A rheumatoid arthritis (RA) szimmetrikus, destruktív, sokízületi gyulladással járó kórkép, ami a népesség kb. 0,5%-át érinti. Ez a kórkép a szerzett dizabilitás leggyakoribb oka az európai országokban, így hazánkban is. Alapvető fontosságú a több tízezer beteg korai diagnosztizálása és a kezelés időben történő elindídása.

#10
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2021-05-06

A Bécsi Orvosi Egyetem kutatócsoportja az Embo Molecular Medicine folyóiratban megjelent cikkében arról számolt be, hogy a psoriasis bőrgyulladásos epizódjaiban jelentős szerepet játszik a dendritikus immunsejtekben található c-Jun fehérje.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Ebben a faluban egyáltalán nem ritkaság 100 évesnek lenni. Sőt, Vittorio-nak és Piuccia-nak köszönhetően idén már 10 matuzsálemet fognak számolni.