2022. május. 26., csütörtök - Fülöp, Evelin.
hirdetés
hirdetés

A beteg hasnyálmirigyből kiszerelve mentették meg az inzulingyárat

Japán orvosok krónikus gyulladásban szenvedő páciens hasnyálmirigyét távolították el, majd az inzulint előállító Langerhans-szigetsejteket visszaültették a betegbe – írja az MNO.

A páciens veleszületett betegségének tünetei ötéves korában kezdődtek, szervezete egyre nehezebben emésztette meg az ételt, és problémák jelentkeztek a tápanyagok felszívódásakor is. Hasnyálmirigye legnagyobb részét eltávolították, miután az önmagát kezdte felemészteni – közölték a kórház vezetői. A műtét során a beteg hasnyálmirigyét eltávolították, a szervből elkülönítették az inzulint termelő Langerhans-szigetsejteket, amelyeket infúzióval ültettek vissza a májába. Az operáció utáni vizsgálatok igazolták, hogy az inzulin előállítása megkezdődött – mondták a szakértők.

Japánban már hat esetben végeztek autológ, azaz saját testből vett Langerhans-szigetsejtek-átültetést, de a korábbi ilyen transzplantációk minden esetben daganat vagy érszakadás miatt történtek – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A még lektorálatlan tanulmányokat közzétévő Medrxiv portálon megjelent egy japán tanulmány, amely szerint az omikron után jóval ritkább a poszt-COVID szindróma előfordulása, mint a korábbi variánsok esetében.

A Magyar Tudományos Akadémia székháza ad otthont Budapesten a 2022-es Sclerosis Multiplex Világnapnak május 28-án.