hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

"Ha békén hagyják a pszichiátriai ellátást, javulnak a mutatók"

Tovább csökkent Magyarországon az öngyilkosságok száma, de még mindig van hova fejlődni. Szeptember 10-én tartják az öngyilkosság elleni küzdelem világnapját.

Folytatódik a korábbi trend, 2016-hoz képest a múlt évben további 7 százalékkal csökkent az öngyilkosságok száma Magyarországon. Az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) főigazgatója ezzel kapcsolatban emlékeztetett korábbi véleményére, miszerint, ha „békén hagyják a pszichiátriai ellátást” javulnak a mutatók. A szakma 2007-ben kezdődött mélyrepülését – az OPNI bezárását, a pszichiátriai ágyak jelentős csökkentését – követően 2011-ben kezdődött a trendforduló, amelynek eredményeként 2017-ben 100 ezer lakosra 16,7 öngyilkosság (1634 eset) jutott, s ez még uniós szinten is jó eredménynek számít, bár Németh Attila úgy látja, van még hová fejlődni, hiszen az EU-ban 13, illetve ennél is alacsonyabb az átlag.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint évente több mint 800 ezer ember vett végett öngyilkossággal az életének, s tekintettel a világ lélekszámának várható emelkedésére, ez a szám elérheti akár az évi egy milliót is. A világranglista dobogóján egyetlen európai ország, Litvánia található, míg a fejlett Dél-Korea a negyedik e rangsorban, s akárcsak Chilében, itt is folyamatosan emelkedik az öngyilkosságok száma, de hasonló tendencia figyelhető meg Mexikóban is, ahol pedig mindig kevesen választották a halálnak e módját. Ugyancsak nő a befejezett öngyilkosságok száma Hollandiában és az Egyesült Államokban is. Az USA-ban már megkongatták a vészharangot, hiszen az elmúlt két évtizedben összességében 25 százalékkal nőtt az öngyilkosságok száma, míg egykoron 100 ezer lakosra 10,5, ma már átlagosan 14 eset jut. Amerikára az OPAI főigazgatója szerint azért is kell figyelni, mert a halálos öngyilkosságok felét lőfegyverrel követik el, míg Magyarországon akasztással. Ha nálunk liberalizálják a lőfegyver tartást, akkor várhatóan emelkedik az öngyilkosságok száma, mivel lőfegyverek esetében kevesebb, mint 10 százalék, akasztásnál 20-22 százalék a túlélés esélye.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Magyarországon a violens suicidumok (akasztás, magasból leugrás, szúró- és vágóeszközök) vezetnek, s bár a munkanélküliség valamilyen szinten befolyásolja az elkövetett öngyilkosságok számát, ám nem meghatározó tényező. Miközben a munkaerő-piaci krízis 2011-2012-2013-ban volt a legsúlyosabb, épp ezekben az években kezdett csökkeni az öngyilkossági ráta. A szakemberek figyelemmel kísérik a halálos közlekedési balesetek, igyekeznek kiszűrni azokat az eseteket, ahol a baleset direkt, öngyilkossági szándékkal következett be. Ez évek óta csökkenő tendenciát mutat. Ami a családi állapotot, mint befolyásoló tényezőt illeti, a hajadonok, a nőtlenek, valamint az elváltak esetében csökkent a legkevésbé a ráta.

Bár mindkét nem esetében csökken a halálnak e neme, a férfiak esetében ez egyenletesebben zajlik. Az idősek öngyilkosságában az ily módon végződő nagy pszichiátriai kórképek mellett szociális tényezők, a szomatikus betegségek ellátatlansága és az izoláció is okként szerepel. Ezt mutatják a statisztikai adatok, hiszen 70 év fölött nem csökken értékelhetően az esetek száma. 

A javuló hazai statisztikai adatok mögött az antidepresszánsok alkalmazása is fellelhető, amelynek rendelésében – nyilván szakorvosi javaslatra – a háziorvosok állnak az élen, annak ellenére, hogy még mindig nagyon sok a kezeletlen depressziós.  

Magyarországon észak-nyugatról dél-kelet irányába haladva nő az öngyilkosságok száma. Míg Zalában, Vasban, Győr-Sopronban, Nógrádban és Komárom-Esztergomban alacsony a suicid ráta, magasabb Békésben, Csongrádban, Bács-Kiskunban, Hajdú-Biharban valamint Szolnok és Szabolcs-Szatmár megyében. A megyék közül Borsod-Abaúj-Zemplén érte el a legjobb eredményt, ahol 2017-ben a korábbi 149-ről 91-re csökkent az öngyilkosságok száma, így az itt dolgozó szakemberek – pszichiátriai osztályok és gondozók munkatársai – kapták az OPAI főigazgatója által alapított, a maja vallásban az öngyilkosság istennőjéről, Ixtabról elnevezett díjat, egy millió forintot.

Legtöbbször fennáll valamilyen pszichiátriai betegség
Az öngyilkossági ráta férfiak esetében kétszer-háromszor magasabb, mint nőknél, míg a kísérletek esetén markáns női dominancia észlelhető. A szuicid mortalitás az életkor előrehaladtával – ha nem is lineáris módon – de mindenütt a világon növekszik. A becslések szerint minden befejezett öngyilkosságra 10-35 öngyilkossági kísérlet jut. Ez az arány alacsonyabb a kamaszok és fiatalok között és az életkor növekedésével nő. Az öngyilkosságot elkövetők 90 százalékában a cselekmény idején fennáll valamilyen pszichiátriai betegség (leggyakrabban major depressziós epizód), illetve gyakori több pszichiátriai zavar együttes jelenléte is. (Neuropsychopharmacologia Hungarica)
Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés