hirdetés
2025. szeptember. 18., csütörtök - Diána.
hirdetés

 

Zsírcsapdázó mikrogömbök alkalmazása fogyasztószerként

Zöld teából származó polifenolok és E-vitamin, valamint algakivonat képezi az új mikrogömbök alapját, amelyeknél egyelőre nem figyeltek meg mellékhatást.

A Cell Biomaterials folyóiratban április 22-én jelent meg az American Chemical Society kutatóinak cikke, amelyben arról számoltak be, hogy zöld teából kivont polifenolokból, E-vitaminból és algából olyan mikrogömböket készítettek, amelyek elfogyasztásukat követően a bélrendszerben a zsírokhoz kötődve biztonságos fogyasztószerként szolgálhatnak. A kutatás ötletét az adta, hogy a jelenleg rendelkezésre álló fogyást szolgáló beavatkozások, mint a gyomor-bypass műtétek és az étrendi zsírok felszívódását gátló gyógyszerek invazívak lehetnek, vagy kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak.

A magas zsírtartalmú étrenden tartott patkányokkal végzett tesztek előzetes eredményei azt mutatják, hogy a mikrogömbök alkalmazásával végzett beavatkozás biztonságosabb, ráadásul sokkal könnyebben hozzáférhető, mint a műtét vagy a gyógyszerek.

“A fogyás segíthet megelőzni az olyan hosszú távú egészséggel kapcsolatos problémákat, mint a cukorbetegség és a szívbetegségek” – nyilatkozta Yue Wu, a cikk első szerzője. “Mikrogömbjeink közvetlenül a bélben fejtik ki hatásukat: kíméletes módon blokkolják a zsírok felszívódását.”

A súlygyarapodás genetikai és életmódbeli tényezők következménye, beleértve a magas zsírtartalmú étrend fogyasztását is. A magas zsírtartalmú étrendet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) úgy határozza meg, hogy a napi kalóriabevitel 35%-a vagy annál több származik zsírokból, és nem fehérjéből vagy szénhidrátokból. Néhány gyógyszer, mint például az orlisztát, gátolja bizonyos gyomorenzimek működését, amelyek a zsírok lebontásáért felelősek, így kevesebb zsír szívódik fel a szervezetben. Az orlisztát az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) által jóváhagyott gyógyszer, és hatékonynak bizonyult a testsúly csökkentésében, azonban egyes embereknél súlyos mellékhatásokat okozhat, köztük a máj- és a vesék károsodását.

Ezért Wu és kollégái a zsírfelszívódás folyamatának egy korábbi lépését célozták meg, amely lehetőleg nem okoz mellékhatásokat. “Olyan módszert szerettünk volna kifejleszteni, amely összhangban van az emberek szokásos étkezési és életmódbeli szokásaival” – fejtette ki Wu.

A kutatócsoport ezért apró, növényi alapú gömböket hozott létre, amelyek spontán módon alakulnak ki a zöld teában található polifenolok és az E-vitamin közötti kémiai kötések sorozatán keresztül. Ezek a struktúrák kémiai kötéseket képeznek a zsírcseppekkel, és a mikrogömbök zsírokhoz kötődő magjaként szolgának. A kutatók ezután természetes, algából származó polimert használtak a gömbök bevonására, hogy megvédjék őket a gyomor savas környezetétől. Elfogyasztást követően a védőpolimer bevonat a savas pH-ra reagálva kitágul, és a zöld tea polifenolok és az E-vitamin együttesen csapdába ejtik a részben emésztett zsírokat a bélben. A mikrogömbök szinte íztelenek, és a kutatók úgy látják, hogy könnyen beilleszthetők az emberek étrendjébe.

Az elképzelés működőképességének értékeléséhez a kutatók a mikrogömbök adagolását patkányokon tesztelték: három csoportra osztották az állatokat (nyolc patkány csoportonként). Az első két csoportba azok az állatok kerültek, akik magas zsírtartalmú étrendet (60% zsírtartalom) kaptak mikrogömbökkel vagy anélkül, a harmadikba pedig a normál étrendet fogyasztók (10% zsírtartalmú táplálék, 30 napon keresztül). Az eredmények szerint  magas zsírtartalmú étrenden és mikrogömbökkel táplált patkányok testtömege 17%-kal csökkent, míg a többi csoportban lévő patkányok nem fogytak. A mikrogömböket fogyasztó állatok csökkent mennyiségű zsírszövetet és kisebb mértékű májkárosodást mutattak, a másik két csoport tagjai. Az első csoport patkányainak székletében több zsírt találtak a másik két csoporthoz képest, de ennek az extra zsírnak nem volt nyilvánvalóan káros hatása az állatok egészségére.

Ezen kívül a mikrogömböket és magas zsírtartalmú étrendet fogyasztó nyolc patkánynál a kutatók nem figyeltek meg olyan emésztőrendszeri mellékhatásokat, mint egy orlisztáttal kezelt, negyedik csoport esetében.

A kutatócsoport már elindított egy humán klinikai vizsgálatot a Szecsuáni Egyetem Nyugati Kórházával együttműködve. “Ez jelentős lépés polifenol alapú mikrogömbjeink klinikai alkalmazása felé. Összesen 26 résztvevőt vontunk be a vizsgálatba, melynek eredményei várakozásaink szerint már jövőre elérhetők lesznek” – összegzett Wu.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Fat-trapping microbeads provide drug-free weight loss in rats

Oral polyphenol-based microbeads with synergistic demulsification and fat locking for obesity treatment

 

Pete Linforth képe a Pixabay-en
Pete Linforth képe a Pixabay-en

Irodalmi hivatkozás:

Yue Wu et al, Oral polyphenol-based microbeads with synergistic demulsification and fat locking for obesity treatment, Cell Biomaterials (2025). DOI: 10.1016/j.celbio.2025.100019

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink